Pavlova pyntet med friske bær.

Pavlova sender bærsalget til værs

Aldri før har nordmenn kjøpt inn mer bær til 17.mai. Årsaken er trendkaken Pavlova.

– Til 17. mai i år kommer bærsalget til å sette ny rekord. Vi opplever en stor etterspørsel fra forbrukerne. Vi har derfor jobbet på spreng for å dekke behovet i forkant av den store dagen, sier bærsjef Dag Smestad i Bama i en pressemelding.

Bama regner med å selge rundt 2 200 tonn med bær i uke 19 og 20. Det forrige toppåret var i 2022, da det ble solgt nesten 1 900 tonn i samme periode. Økningen er på omtrent 300 tonn, noe som tilsvarer veksten av nesten 50 fullvoksne elefanter.

– I snitt kommer hver eneste nordmann til å spise nesten 400 gram med bær disse to ukene. Dette er helt klart de enkeltukene i året hvor vi spiser mest bær, og 17. mai er dagen som virkelig drar lasset, forteller Smestad.

Det er jordbær det går klart mest av til nasjonaldagen, men også blåbær, bringebær og bjørnebær ser en økning. Smestad har en teori på hvorfor bær tar en større del av feiringen enn tidligere:

– Jeg mener at pavlova skal ha sin del av æren. Både i sosiale og tradisjonelle medier får pavlova mye oppmerksomhet både før og under feiringen. Jeg tror den trenden gjør at enda flere forbrukere kjøper enda mer bær til 17. mai, spekulerer Smestad, som sier at mattrender har stor innvirkning på salget av ulike varer.

Pavlova består av en bunn av marengs, som toppes med krem og massevis av ulike bær. Ifølge Bama kommer kaken opprinnelig fra New Zealand, men det er trolig feil.

Som du tidligere har lest i Dagligvarehandelen, gjør både New Zealand og Australia krav på å være Pavlova-kakens hjemland. Australia hadde lenge overtaket med en oppskrift fra 1936, men så slo kiwiene til med en oppskrift fra 1929, og det er siden blitt en vedtatt sannhet (dog ikke i Australia) at kaken ble laget til prima ballerina Anna Pavlova som en hyllest da hun turnerte i New Zealand i 1926.

Men så sent som i 2015 ble det funnet en enda eldre oppskrift i USA(!). Den opprinnelige oppskriften på «Strawberry Pavlova» er datert 1911, og stammer fra tyskere som utvandret til mulighetenes land.

 

Powered by Labrador CMS