Nyheter

EU legger TTIP-avtalen i fryseren

EUs handelskommissær Cecilia Malmström ser ikke poenget med videre forhandlinger om TTIP nå som Donald Trump har vunnet presidentvalget i USA.

Publisert Sist oppdatert

Brussel (NTB-Johan Falnes): – Det vil bli en naturlig pause mens vi venter på at den nye administrasjonen skal komme på plass. Derfor vil nok TTIP-avtalen bli liggende i fryseren en god stund. Så får vi bare vente og se hva som skjer når vi tiner den opp igjen, sier Malmström etter å ha diskutert saken med EUs handelsministre fredag.

Hun tror Donald Trump vil bruke minst fem– seks måneder på å få på plass et nytt team etter at han tiltrer i januar.

– Men jeg har ingen anelse om hvor lang tid det vil gå før forhandlingene kan gjenopptas, sier Malmström.

Oppdaterte ministrene

På handelsministermøtet i Brussel oppdaterte Malmström ministrene om hvor arbeidet med TTIP står etter den 14. forhandlingsrunden, som ble holdt i New York for noen uker siden.

Forhandlingene om den nye frihandelsavtalen mellom EU og USA har nå pågått i drøyt tre år.

Ifølge Malmström vil arbeidet med de tekniske detaljene i avtalen fortsette i ukene som kommer. Målet har vært å komme så langt som mulig før Barack Obama går av som president i januar.

Men det gir ikke mening å holde nye formelle forhandlingsrunder, konkluderer handelskommissæren.

Hatobjekt

Malmström understreker at Trump aldri har uttalt seg direkte om TTIP, og at det derfor er usikkert hvordan han vil stille seg i avtalen.

Men Trump har gått svært hardt ut mot andre frihandelsavtaler som USA har inngått, og han har gjort det klart at han mener frihandel og globalisering generelt har kastet amerikanere ut i lediggang og fattigdom. Det regnes derfor som lite sannsynlig at han vil prioritere å komme videre i forhandlingene med EU.

I tillegg er TTIP-avtalen blitt et hatobjekt for globaliseringsmotstandere i Europa, som blant annet frykter at den skal undergrave europeiske arbeidsvilkår og standarder på helse og miljø.

Skepsisen har fått land som Tyskland og Frankrike til å gå langt i å erklære avtalen død, selv om også de har gått med på å forhandle videre.

Opp til Trump

Det blir nå opp til Donald Trump å avgjøre om og når forhandlingene skal settes i gang igjen, fastslår Matthias Machnig, statssekretær for handel i Tyskland.

Også Malmström mener det må bli opp til Trump å ta initiativet.

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen tror ikke løpet er kjørt, selv om en lang tornerosesøvn kan være i vente.

– Man skal huske på at en frihandelsavtale saktens kan ta seks– sju år å forhandle fram. Så lenge har vi overhodet ikke vært i gang med TTIP, sier Jensen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS