Unikt: Fellesskap for mat i Moss holder til i en nedlagt Kiwi-butikk og er trolig Norges første og eneste tilbud av sitt slag.
Nyheter
Butikken som ikke vil ha flere kunder
I en nedlagt Kiwi-butikk i Moss sentrum ligger trolig Norges eneste dagligvarebutikk der varene er gratis, og de som driver butikken, egentlig ikke vil ha kunder i det hele tatt.
«Fellesskap for mat» startet opp i august i år og er et samarbeidsprosjekt mellom svært mange aktører. Det begynte med en bekymringsmelding til kommunen fra Frelsesarmeen. Både de og Kirkens Bymisjon hadde rett og slett fått så stor etterspørsel fra mennesker som trengte mat at det ble vanskelig å få utført primæroppgavene. Resultatet ble «Fellesskap for mat», der Moss kommune har gitt midler til blant annet å dekke en halv koordinatorstilling.
Annonse
Koordinator Ine Lindberg forteller at over 30 frivillige er i sving hver gang butikken er åpen. – Vi skal skape besøksglede. Hver enkelt som kommer skal få litt besøksglede av oss.
Gratis og verdig
Det ser ut som en ordinær, litt utdatert matbutikk med et litt tilfeldig og ganske varierende utvalg. Én ting skiller den fra alle andre: alt er gratis. I stedet for å dele ut ferdigpakkede poser med matvarer, lar de kundene få plukke det de selv liker.
– Vi sier vi er butikken som ikke ønsker oss flere kunder. De i køen vil egentlig ikke komme. Alle vil helst være selvhjulpne. Hvis man får en matpose, sier man tusen takk og går. Her har de mulighet å velge innholdet selv, forklarer koordinator Ine Lindberg.
– Det gjør noe med verdigheten, og bidra mer til å redusere matsvinnet, tror hun.
Reduserer matsvinn
På sponsortavlen i butikklokalet står «Fellesskap for mat» med undertittelen «stopp matsvinn Moss». Her vektlegges at de som trenger hjelp, gjør bransjen en tjeneste ved å ta imot maten som blir omfordelt.
– Vi reduserer jo faktisk matsvinn. Asko, for eksempel, er kjempeglade for hjelpen. Jeg vet ikke hvor mange ganger de har takket oss, smiler koordinatoren.
– Vi er så heldige i Moss, som har mange store sentrallagre rundt oss. Norgesgruppen er en hovedsamarbeidspartner, så vi henter mye hos Asko. I tillegg har både Europris og Hello Fresh hovedlager i nærheten, og vi får varer fra flere lokale butikker, forteller Lindberg. som merker at stadig nye leverandører tar kontakt og vil bidra.
Kiwi sponser husleia ut 2024 – de hadde uansett en leiekontrakt å forholde seg til etter at butikken la ned i 2022.
Tom Andre Pedersen fyller på rømme, yoghurt, crème fraiche, kjøttpålegg, spekemat, påleggssalater og mye mer. Men melk? Nei, det har de sjelden i sortimentet. Pedersen har erfaring som ass. butikksjef fra Rema 1000 i Larvik, og er trolig den eneste frivillige som faktisk har butikkerfaring.
30-50 nye ukentlig
I butikklokalet er det en stadig strøm av mennesker. I ventesonen ved inngangen sitter det fullt opp av folk og venter på sin tur. Og det kommer stadig nye kunder til.
– Er det alltid like mange her?
– Ja, dessverre.
– Har dere tilgang på nok mat?
– Ja, per i dag har vi tilgang på nok mat. Men fortsetter det sånn ...
Statistikken viser at de er i kontakt med ca. 800 husstander per måned.
– Det er mellom 30 og 50 nyregi-strerte hver uke. Det er altfor mye!
– Er dette et permanent tilbud?
– Behovet er stort. Vi er her så lenge det er mat som skal omfordeles og det er behov!
Eneste i sitt slag
Det unike, lokale samskapingsprosjektet har svært mange bidragsytere: grossister, kjeder, leverandører, transportører, kommune, Nav og hjelpeorganisasjoner. Det er mest sannsynlig den første og eneste butikken av sitt slag i landet.
– Vi har alle samme mål, men ulike arbeidsoppgaver. Alle vil ha folk ut av køen, og matbransjen vil unngå matsvinn. Vi tilfredsstiller også flere av FNs bærekraftsmål, forteller Ine Lindberg.
– Og hvis noen vil starte noe liknende?
– Helt perfekt! Vi deler mer enn gjerne erfaringene våre. Nå har vi holdt på snart et halvt år, og lærer fra time til time. Poenget er å hjelpe folk!