Nyheter

D-pak i bakleksa

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

Dagligvareindustrien består av en lang rekke bedrifter som er fremragende på mange områder. De er dyktige til å utvikle nye produkter, til å bygge verdier rundt produktene sine og til å markedsføre seg og produktene. Og ikke minst: De lager, kort sagt, veldig god mat. Gjennomgående er leverandørene flinke på de fleste måter når det gjelder å forholde seg til forbrukerne, til sluttkundene sine. Men i forholdet til handelen er det fremdeles endel å hente. Handelsbladet FKs oppslag om emballasjen denne uken, er et godt eksempel.

Også på emballasjefronten gjøres det mye godt og nyskapende i norsk industri. Det skorter ikke på kompetansen. Når glass går i gulvet så innholdet spruter, når butikkmedarbeidere skjærer seg til blods på papp eller når de kaster bort arbeidstime etter arbeidstime på å plundre med håpløst upraktiske varianter av d-pak, da handler det mest om manglende prioritering. Mens leverandørene bruker pene summer på å utvikle god emballasje som gjør livet enklere for forbrukeren hjemme på kjøkkenet, blir løsningene som påvirker handelens folk, ofte venstrehåndsarbeid. Kanskje det er fordi de som håndterer produktene ute i butikk, ikke er de samme som kjøper dem inn. Kanskje det er fordi handelen ikke er flinke nok til å stille slike krav i forhandlingene. Uansett er det på tide å gjøre noe.

Det er to år siden Handelsbladet FK slo opp konklusjonen fra en gruppe BIstudenter om at lavpriskjedene kunne spare 85 millioner kroner bare i lønnsutgifter hvis de dårligste leverandørene i hver varegruppe valgte like gode løsninger som de beste. Hvis vi forutsetter at tallet er riktig, tar med hele dagligvarehandelen i beregningen, går ut fra at det er mulig å utvikle løsninger som er enda bedre enn de de beste har i dag og i tillegg tar hensyn til svinn og renhold som dårlig emballasje forårsaker, snakker vi her om at det er mulig å spare flere hundre millioner kroner. Emballasje er en viktig del av messemiksen på 4 messer/Nef-dagene på Lillestrøm denne uken. Den delen av emballeringen som går på å gjøre livet enklere for handelen, ser dessverre ut til å havne i bakleksa der, også.

Powered by Labrador CMS