Nyheter

Døgnet rundt

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

Rema-kjøpmenn på Østlandet tar natten til hjelp for å fylle hyllene. Det gir mer effektivt varemottak og triveligere butikker for kundene. Samtidig er forsøket omstridt internt i kjeden.

Kjeder i andre land har gjort det lenge, enten de har døgnåpent eller ikke. De får varene til butikken sent på kvelden eller midt på natten, har nattansatte medarbeidere som fyller inn i hyller og disker, og har en ren og ryddig butikk til kundene dukker opp om morgenen. Noen av fordelene er åpenbare. I områder med tett trafikk, kommer varene raskere frem, og for kundene blir butikken et triveligere sted å være. Dessuten er fordelene er størst for dem som trenger det mest.

For det første slipper kundene unna traller og paller, kartonger og handlevogner med papp. Det blir enklere å ta seg frem mellom hyllene uten å måtte åle seg forbi varer og ansatte i butikken og fra industrien. For det andre kan de som har jobben med å fylle inn varene, konsentrere seg om den jobben og gjøre den ferdig før de begynner med noe annet. De slipper å avbryte for å svare kunder på spørsmål og hjelpe dem å finne frem - og til gjengjeld kan de ofre seg mer for kundene når de først er i butikken i åpningstiden. Begge deler betyr aller mest for de kundene som trenger mest plass å ta seg frem på, og for de som oftest trenger hjelp til å finne frem. I praksis handler det oftest om eldre og bevegelseshemmede kunder - altså de samme kundene som er overrepresentert i dag i de tidsrommene da det ellers er færrest kunder og butikker flest er opptatt med nettopp å ta imot varer og få dem inn i hyllene.

Nattestablingen er likevel ikke uproblematisk. Internt i Rema 1000 er flere bekymret over at tidsklemma blir skrudd til enda en gang. Handelen har måttet tilpasse seg stadig økende åpningstider og stadig utvidet behov for ansatte på det som tidligere var ukurante tider. For sjefene i butikken har det betydd lenger arbeidstid. Samtidig fører det med seg større gjennomtrekk blant de ansatte, og et fagforbund (Handel og Kontor) som ikke akkurat gleder seg. Hvis det nå blir snakk om å arbeide natten, også, blir utviklingen bare forsterket. I prøveperioden hos Rema er det kjøpmannen og ledelsen som gjør nattjobben. Det fører enten til økt arbeidstid for hver enkelt eller til at butikken svekkes i åpningstiden, siden det er de dyktigste og mest rutinerte medarbeiderne som legger deler av arbeidstiden til den tiden på døgnet da kundene ikke er i butikken.

Forsøket til Rema er spennende. Om det lykkes, kan det gi bedre butikker. Samtidig er det viktig at kjedeledelsen er bevisst på at nattestablingen ikke er uproblematisk, at den lar kritikerne internt snakke åpent ut om problemene og at den ikke legger noe prestisje i om og i tilfelle hvordan tiltaket gjennomføres på permanent basis.

Powered by Labrador CMS