Nyheter

Dør tidligere uten butikk

Dagligvarebutikker gir kundene økt levealder. Folk som bor i byområder med få butikker og desto flere hurtigmatrestauranter, løper større risiko for å dø for tidlig av diabetes, kreft eller hjerteproblemer, viser en amerikansk rapport.

Publisert Sist oppdatert

USA sliter med «mat-ørkener» - bydeler som har langt til nærmeste dagligvarebutikk. De ligger spesielt i de fattigste delene av de største byene.

FÅ BUTIKKER, MYE HURTIGMAT

Handelsbladet FK har tidligere fortalt om hvordan mange dagligvarekjeder er skeptiske til å etablere seg i slike bydeler. Når kjøpekraften er liten og kriminaliteten stor, er ikke disse områdene de mest attraktive.

Noen kjeder har likevel satset ekstra på disse bydelene, og fått fastslått at selv om hver enkelt kunde har mindre å handle for, er det mulig å overleve godt bare kundene blir mange nok. Men i slike tilfeller har flere kjeder fått problemer med myndighetene, som ikke alltid er like positive til å tillate store butikker i de tettest bebygde områdene.

Summen av alt dette er ørknene, med få butikker og mange hurtigmatutsalg. Nå har banken LaSalle Bank fått gjennomført en studie på hva dette betyr.

FÅ BUTIKKER, DÅRLIG HELSE

Forsker Mari Gallagher har målt avstanden til nærmeste dagligvarebutikk og nærmeste hurtigmatrestaurant, kvartal for kvartal i Chicago. På den måten har hvert område fått et «matbalanse-tall». Når hun sammenligner det tallet med helsestatistikken, viser det seg at jo mer ute av balanse et område er i forhold til matutvalg, jo oftere blir folk kronisk syke og dør av sykdommer som henger sammen med kostholdet.

Dødsraten for diabetes i de verste

mat-ørknene er mer enn dobbelt så høy som i resten av byen, viser det seg. Det er den svarte delen av befolkningen som er hardest rammet, samtidig som områdene med flest enslige mødre er de samme som har den dårligste matbalansen.

FÅ BUTIKKER, HØY VEKT

Studien ser også på forholdet mellom plassering av dagligvarebutikker og vekt. Tallene viser at etterhvert som dagligvarebutikkene blir færre, blir kiloene flere. Bare en eneste ny dagligvarebutikk i et område med få eller ingen fra før, kan redusere fedmeproblemet, sier Mari Gallagher til avisen Chicago Sun-Times.

- Den gode nyheten er at studien gir signaler om hva som kan gjøres i disse lokalsamfunnene. Det er vanskelig å endre gener, spisevaner eller inntekt, men det er enklere å bygge en dagligvarebutikk, konstaterer Gallagher. Undersøkelsen kommer til å bli fulgt opp: La-Salle Bank skal sponse en tilsvarende studie i

Detroit.

Powered by Labrador CMS