Nyheter
Gjør kjempeinveste este eringer på Stranda
IKKE BARE RUNDT: Stabburet putter millioner i nytt bakeri på pizzafabrikken på Stranda. Samtidig skal produksjonstakten økes fra 80 000 til 120 000 pizzaer per linje per dag. Og nå eksporteres Grandiosa også til Estland.
240 000 pizzaer per dag er ikke nok for pizzafabrikken på Stranda. Nå investeres det kjempebeløp for å utvide kapasiteten, og for å få på plass et nytt bakeri på fabrikken i Svemorka som kan produsere noe mer enn de vanlige, runde pizzabunnene.
Fabrikksjefen holder likevel kortene tett til brystet, og vil ikke ut med hva slags nye produkter vi kan vente oss i 2009. Men at det kommer noe nytt i februar/mars, bekrefter Hans Jostein Langelo: - Det er ikke Grandiosa classic som skal produseres der, nei.
Aldri fornøyd
De to pizza-fabrikkene har tre produksjonslinjer, som hver produserer 80 000 Grandiosa og Big One hver eneste dag. Det er 35 prosent mer enn i 2002. Og nå skal takten økes til hele 120 000 per dag.
- Ett av suksesskriteriene våre her på Stranda er nok at vi aldri blir fornøyd. Vi jobber hele tiden for å finne flaskehalsene og bli mer effektive, sier Langelo, som har arbeidet på pizzafabrikken siden 1984. Fabrikksjef ble han i fjor sommer, og nå styrer han 130 ansatte som går to skift, fra 06 til 24.
Én pizza, to timer
Klokka seks hver morgen begynner bunnproduksjonen, og fra melet blandes med vann og gjær, til pizzaen er fryst og pakket, går det ikke mer enn to timer.
Hvert fjerde til femte minutt hives det ut en deig på 150 kg, som deles opp i emner på 268 gram hver. Hvert minutt går det hundre bunner ut fra bakeriet. Disse presses flate før de går gjennom tre heveprosesser. Så skal de stekes i cirka 5 minutter.
Når bunnen så er ferdig, er det klart for sausen, som kommer på 1000-litersfat. Sausrulla som brukes i dag, er dog noe mer avansert enn i fabrikkens spede begynnelse, da bunnene ble dyppet i en sausestamp, og så skjøvet nedover et respateks-bord. - Det var vår første investering. Det bordet kostet 300 kroner. Det var jo mye glattere enn et trebord, så pizzaen kunne skyves raskere, minnes Arne Hovlid, som var produksjonssjef på fabrikken fra oppstarten.
- Det var mer manuelt den gangen, vi la på osten for hånd, og måtte brette opp eskene og teipe dem selv. I starten produserte vi vel ca. 2 000 per dag, sier Hovlid.
Dyr ost
I dag går osten automatisk, men den er likevel den vanskeligste ingrediensen å ha kontroll på. - Det er fort gjort å bruke 50 000 kroner for mye i ost på en dag. Det er den dyreste råvaren, så selv 5 gram for mye per pizza, blir store summer, sier Langelo, som bruker 25 tonn ost per dag. Det tilsvarer produksjonen fra ca 7 000 kuer per år.
Apropos kuer: Neste steg i prosessen er kjøttfyllet. Og når Handelsbladet FK er på besøk, er det pepperoni som står på menyen i fabrikken på Stranda. - Vi kjører én variant per linje per dag, forteller Langelo, som prøvesmaker dagens produksjon klokka ni hver morgen. - Jeg gleder meg like mye hver gang, påstår han.
37 122 and counting...
En egen pizzateller holder oversikten over hvor mange pizzaer som er produsert hittil i dag. Klokka 13 viser tavla 37 122. Ett sekund etterpå har den økt med tre.
Når alle ingrediensene så er på, pakkes pizzaen i plast, og kjøres til innfrysing. Så må den gjennom en metalldetektor og et røntgenapparat, som nå er på plass på alle produksjonslinjene. - En musehale kommer aldri gjennom her nå, ifølge Langelo.
Så gjenstår bare pakking og stabling på pall. Ferdig til henting to timer etter at prosessen startet. - Hver dag fyller vi opp 12-14 vogntog med pizza, sier fabrikksjefen, som regner med at det i år vil gå ca. 38 millioner pizzaer ut fra fabrikkene på Stranda.
Omtrent 10 prosent sendes til utlandet; til Sverige, Finland, Færøyene, Island og nå også Estland. Men der er det Grandiosa som er varemerket, også på Big One-pizzaen.