Nyheter

Ikke kreft av rødt kjøtt likevel?

Helsemyndighetene mener vi bør begrense spising av rødt kjøtt. Men forskningen gir usikre svar, ifølge en gruppe norske og internasjonale eksperter.

Publisert Sist oppdatert

De offisielle norske kostrådene som kom i 2011, anbefaler at vi skal begrense spising av rødt kjøtt og behandlet kjøtt til 500 gram i uka. Grunnlaget for anbefalingen er forskning som tyder på at mye slikt kjøtt kan gi en økt risiko for tarmkreft. Men nå har 23 forskere fra Norge og andre land, gått gjennom hva slags studier som finnes på feltet, og skrevet en artikkel i tidsskriftet Meat Science, der de trekker fram usikkerhetene på fagfeltet.
De konkluderer med at forskningen ikke har sikre svar på om rødt kjøtt og behandlet kjøtt i seg selv gir tarmkreft. De skriver at vi trenger et bedre grunnlag for kostholdsanbefalinger om rødt kjøtt og behandlet kjøtt, skriver forskning.no.

Kanskje er det faktisk en direkte årsakssammenheng mellom det røde kjøttet i vestlige matkulturer og en økt risiko for å få tarmkreft, men sammenhengen man ser i studier kan også være villedende fordi andre faktorer kan påvirke risikoen, innvender forskerne i Meat Science. Det er flere usikkerheter med studiene, skriver de, den ene er at resultatene spriker voldsomt. Enkelte studier viser at rødt kjøtt og behandlet kjøtt gir økt risiko for tarmkreft, mens andre viser ingen effekt. I tillegg finnes det undersøkelser som ikke finner en sammenheng. Studiene på mennesker har ofte svakheter fordi de er gjort blant mennesker fra hele verden, av forskjellig kjønn. Kanskje husker de heller ikke alltid hva de har spist til enhver tid, innvender forskerne bak den nye artikkelen.

Å kartlegge om mennesker får kreft av kostholdet sitt eller ikke, kan dessuten ta mange år, og studiene er dyre å gjennomføre. Derfor bruker forskerne ofte dyr i eksperimentene sine, og forsøk på rotter og mus er vanlig. Det gir raskere resultater og er billigere. Men disse studiene har også svakheter, skriver forskerne. En av forskerne som var med i workshopen er Bjørg Egelandsdal ved Institutt for Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet, NMBU.
- De negative resultatene man ser i dyremodeller hva gjelder tarmkreft forutsetter en diett som mangler viktige og nødvendige mikrostoffer, skriver hun til forskning.no i en e-post.

Powered by Labrador CMS