Norsk laks er en viktig ingrediens når mesterkokken Masayoshi Kazato lager sushi. Foto: Christina Neumann/Norges sjømatråd

Nyheter

Japanske sushimestere digger norsk laks

Publisert Sist oppdatert

Norsk laks har blitt favoritt-toppingen for mange japanske sushi- toppkokker. Mye takket være mesterkokken Masayoshi Kazato som har brukt norsk laks i sushi i over 20 år.

Tradisjonelt bruker sushikokker i toppskiktet først og fremst villfisk når de skal lage sine kunstferdige sushiretter. Men de siste årene har etterspørselen etter norsk laks blitt så stor at den har kommet inn i varmen i de innerste sushi-kretser.

– Den norske oppdrettslaksen har svært høy kvalitet, mener Masayoshi Kazato.

69-åringen er leder i World Sushi Skills Institute (WSSI), og teamet hans reiser verden rundt for å bevare og spre kunnskap om sushi-kunsten. Med seg på reisene har de norsk laks.

– Sjømatrådet har samarbeidet med Masyoshi Kazato i over ti år for å spre kunnskap om håndtering og tilberedning av rå fisk, sier fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea Gunvar L. Wie i en pressemelding.

Ifølge WSSI finnes det mer enn 50 tusen sushirestauranter utenfor Japan, og 90 prosent av disse befinner seg i land der man ikke har kunnskap om hvordan man lager sushi og behandler rå fisk. Sushi i Japan er en 500 år gammel tradisjon, men laks i sushi er en norsk oppfinnelse fra slutten av 80-tallet. Det skulle ta over ti år med masse motstand før japanerne ble overbevist om at norsk laks smaker ypperlig som sushi-topping. Heller ikke Kazato var overbevist.

Laks står i dag for 68 av de totalt 99 milliarder kronene som utgjorde den samlede eksportverdien av all norsk sjømat i 2018.

Powered by Labrador CMS