Nyheter

Klarer ikke å kutte svinn

SOLLI I OSLO: Norske butikker klarer ikke å kutte svinnet lenger. Thor Martin Bjerke i HSH frykter at trenden er i ferd med å snu. - Butikkeiere må ta signalet alvorlig og sørge for å holde fokus på bekjempelse oppe, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Norsk detaljhandel taper varer for rundt 4,5 milliarder kroner. Det tilsvarer 1,29 prosent av omsetningen, viser European Retail Theft Barometer 2006.

Svinnet i Europa går tilbake, men bare marginalt. Årets tall viser den laveste reduksjonen i svinn på fem år. Den gjennomsnittlige svinnraten falt fra 1,25 til 1,24 prosent av omsetningen. I Norge har den positive utviklingen stagnert, og 1,29 prosent er samme tall som i fjor. Samtidig øker svinnet i Sverige og Danmark. - Overraskende, synes sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i HSH.

- Det kan tyde på at trenden er i ferd med å snu også for Norge. Vi har tidligere hatt en tendens til å følge noe etter Sverige på det kriminelle området. Dette betyr at butikkeiere må ta dette signalet alvorlig og sørge for å holde fokus på bekjempelsen oppe, tilføyer Bjerke. Hanmener det er realistisk å ta sikte på å nå en svinnandel på under én prosent, som både Sveits og Østerrike har greid.

UTSTYR IKKE NOK

For å oppnå det, påpeker Bjerke at de som driver butikk, må passe seg for ikke å gå i fella ved å slutte å fokusere på svinn fordi utviklingen har vært så god de siste årene.

- Vi må holde fokuset oppe, vi må holde et høyt nivå på opplæringen av absolutt alle ansatte. Det er ikke nok å lære opp de faste, også vikarer må læres opp til å forstå og mestre problemet. Ledelsen må også slutte å tro at dersom man kjøper teknisk utstyr, så har man gjort sitt. Rutiner og oppfølging er alfa og omega, sier Bjerke.

HØYT INTERNSVINN

Det er også viktig for å komme internsvinnet til livs. I Norge er internsvinnandelen blant de høyeste i Europa, med 33 prosent - 2,3 prosentpoeng over snittet.

- Vi merker større interesse i varehandelen for å fokusere på internsvinnet, og her har mange helt klart en god del å hente. Men det er ofte vanskelig å oppdage, og det er derfor viktig å ha riktig verktøy og systemer for å oppdage avvik, sier Dag Henning Kleven i Checkpoint Systems, som er med og sponser den uavhengige svinnrapporten.

Han tror likevel at norsk detaljhandel med fordel kunne investert enda mer i sikkerhetsløsninger enn de cirka 1,2 milliarder kronene som brukes i år. -Vi ser at flere sikkerhetsavdelinger slankes. Det kan tyde på at man tror man har fått kontroll, og reduserer fokuset noe, sier Kleven.

KILDEMERKING

Årets rapport viser at omtrent halvparten av de mest tyverisensitive produktene fortsatt er ubeskyttet. Men positivt påpeker både Kleven og Thor Martin Bjerke det er at kildemerking er blant tiltakene som vokser raskt. 43,5 prosent bruker kildemerking som beskyttelse i dag, mens 30,4 prosent forventer å benytte løsninger innen to år. - Varesikring og kildemerking er nok det som gir best og raskest uttelling i forhold til å beskytte produkter i dagligvarehandelen, sier Bjerke.

En tredjedel av store europeiske detaljhandlere forventer også å kjøre RFID-piloter innen to år.

Powered by Labrador CMS