Nyheter

Mye salt i kylling

Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås har testet saltinnholdet i kylling for NRK. Dårligst ut kom Priors Lørdagskylling, som inneholder mer salt enn Maaruds salte potetgull.

Publisert Sist oppdatert

Lørdagskylling fra Prior inneholder 1,7 prosent salt.

– Saltinnholdet i industribearbeidede matvarer er direkte helseskadelig, sier professor i medisin Tor-Erik Widerøe.

Han mener saltmengden i industribearbeidet mat er farligere for folkehelsa enn både kolesterol og karbohydrater.

– Hvis vi halverte saltinntaket i Norge, ville den gjennomsnittlige effekten på blodtrykket være tre ganger så stor som effekten av all blodtrykkmedisin på blå resept som brukes av nordmenn i dag, sier Widerøe til NRK.no.

Alle de seks kyllingproduktene i NRKs test var tilsatt vann og salt, bortsett fra den ferske kyllingfileten til Prior. Best resultat i salt-testen fikk First Price lårstykker (0,7 prosent) og Priors kyllingfilet (0,2 prosent).

NRK testet også innholdet av vann i kyllingene. De to svenske filetene inneholdt mest, tett fulgt av Coops marinerte kyllingfilet. Disse hadde også nesten fem ganger mer salt enn naturell kyllingfilet.

Nortura har bestemt seg for å merke saltinnholdet bedre på sine produkter.

– På ny emballasje vil vi informere om prosent saltinnhold i næringsdeklarasjonen, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen til NRK.no.

Her er testresultatene (salt
per 100 gram):

Prior lørdagskylling 1,7

Rose kylling indrefilet (Sverige) 1,0

Coop kyllingfilet 0,9

IQF kyllingbrystfilet (Sverige) 0,9

First Price kylling lårstykker 0,7

Prior kyllingfilet 0,2

Powered by Labrador CMS