Nyheter

Nå kommer hverdagen

NYE TIDER: Hverdagen er kommet til Aukra etter Ormen Lange-utbyggingen. 3 000 anleggsarbeidere er reist hjem etter at det gigantiske gassanlegget ble tatt i bruk i fjor høst. Utbyggingen bidro sterkt til at Coop Gossen ble landets mest lønnsomme samvirkelag.

Publisert Sist oppdatert

Bestyrer Åsmund Julnes på Coop Gossen er spent på hva en normal hverdag vil bety for samvirkelaget. Det som er sikkert, er at det blir tøffere tider, økt kamp om kundene og litt lavere lønnsomhet. Dagligvarebutikkene har samlet seg på tettstedet Falkhytten på øya Gossen, en liten fergetur fra fastlandet utenfor Molde. I gangavstand ligger konkurrentene Bunnpris og Spar.

- Det er tre butikker her, det er én for mye dersom vi ser på hva det er behov for, sier bestyrer Åsmund Julnes til Handelsbladet FK.

Samvirkelaget har 600 kvadratmeter med dagligvarer (Coop Marked) og 400 kvadratmeter med byggevarer (Coop Byggmix), i et flott butikkanlegg som sto ferdig høsten 2006. På taket er det ni leiligheter som bidro til å finansiere utbyggingen. Hadde det nye butikkanlegget vært bygd et par år tidligere, ville Ormen Lange-effekten vært enda sterkere, ifølge bestyreren.

Ormen Lange effekten

I rekordåret 2006 omsatte samvirkelaget for 30 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 3,24 millioner. Det er en resultatmargin på sterke 10,8 prosent, et resultat som gjorde at laget ble landets mest lønnsomme samvirkelag. Salg av to eiendommer bidro med litt over én million kroner, resten var god drift og Ormen Lange.

I 2007 økte salget til 34 millioner kroner, til tross for at de tre siste månedene var uten anleggsperioden for Ormen Lange. Og lønnsomheten var tilbake på et mer normalt nivå.

- I forhold til de tre siste månedene i 2006, falt omsetningen på slutten av året med mellom 700 000 og 800 000 kroner. Så vi merker godt at det er blitt mer normale tider, sier bestyrer Åsmund Julnes til Handelsbladet FK.

- 2008?

- Vi er optimister og satser på å holde salget på nivå med 2007. Det betyr nærmere 30 millioner kroner med dagligvarer og 4,5 millioner kroner i byggevarer. Det er egentlig vekst, nå som vi er tilbake til normale tilstander, sier Julnes.

- Konkurrentene?

- Bunnpris er den som er mest på hugget. Godt varetrykk, mye varer og en trivelig betjening er vårt viktigste konkurransevåpen. Det er etter min mening viktigere enn pris, sier bestyreren.

Butikken

Coop Marked-butikken har en betjent ferskvaredisk. Tirsdag og onsdag er disken fylt med fisk, resten av uken er det kjøtt. I et varmeskap står det ferdige middagsretter. Det er ikke hverdagskost i Marked-kjeden.

Over 80 prosent av handelen er fra lagets egne medlemmer. Under Ormen Lange-utbyggingen var andelen betydelig lavere, fordi mange tilreisende var kunder. Samvirkelaget har 830 medlemmer som får to prosent i kjøpeutbytte. Inne på fastlandet har Coop Orkla Møre tatt store markedsjafs etter flere fusjoner. Hos Coop Gossen er fusjon et ikke-tema.

- Vi ser jo hva som skjer, og følger med. Men for tiden er det ikke noe tema, sier bestyrer Åsmund Julnes til Handelsbladet FK.

Butikkeiendommen eies av Coop Gossen og Nordvestlandet Eiendom i Kristiansund, et selskap som eies av Coop sentralt og private investorer, med 50 prosent hver. I 2010 kan samvirkelaget kjøpe den andre halvparten og bli eier av alt, hvis eierne vil.

Powered by Labrador CMS