Drømmefabrikken på Hamar er god butikk for landets 4 027 kommisjonærer. I fjor fikk de utbetalt 806 millioner kroner for jobben. Norsk Tipping har aldri utbetalt så mye i provisjon til handelen. 703 millioner kroner er provisjon for salg av spill, inkludert Spill i kasse, 99 millioner kroner er provisjon for automatspillet Multix (finnes bare i servicehandelen) og fire millioner kroner er salg av spillerkort.
Nettvekst
Salg av spill er svært viktig for mange butikker, kiosker og kjeder. Derfor ser mange med uro på den kraftige veksten med spillkjøp fra nett og mobil.
– Nett og mobil er to viktige salgskanaler, og andelen av salget er økende. Det betyr ikke at kommisjonærene har tapt. Det er vår viktigste og største salgskanal i dag og i årene som kommer, derfor investerer vi 400 millioner kroner de neste to årene for å styrke konkurransekraften, sier Jan Olav Sveen i Norsk Tipping til Handelsbladet FK. Sveen leder avdelingen for handel, innovasjon og utvikling.
Spill i kasse
Kommisjonærene har 74 prosent av salget hos Norsk Tipping, men andelen er blitt betydelig mindre de siste årene. Norsk Tipping budsjetter med at andelen vil falle ytterligere fremover. Den kundetunge salgskanalen er uansett svært viktig, for av selskapets 1,9 millioner aktive kunder er det hele 1,3 millioner som kun kjøper spill hos kommisjonærene. Det er også her rekrutteringen og impulskjøpene er størst.
Samtidig har den nye salgsløsningen for lavprisbutikkene i dagligvare, Spill i kasse, et salg på 311,4 millioner. I løpet av sommeren får også Rimi Spill i kasse, som den siste av lavpriskjedene, i tillegg til den vanlige kommisjonærterminalen. Ledelsen i Norsk Tipping regner med at salget vil øke til nærmere en halv milliard kroner i år. Spill i kasse gjør at kunden kan kjøpe og betale spill på lik linje med melk og brød.
Web og mobil tar andeler
Men det er kjøp over web og mobil som altså øker mest. I fjor solgte Norsk Tipping spill over nett for 1,9 milliarder kroner, en vekst på 17,6 prosent. Salget over mobil økte til 964 millioner kroner, nesten en dobling på ett år. I år budsjetterer Norsk Tipping med hele fire milliarder kroner over web/mobil. Det er viktig for selskapet å være til stede i de nye salgskanalene da mulige fremtidige scenarioer er et liberalisert spillmarked, store globale nettaktører som satser på pengespill og en ny generasjon kunder som er vokst opp med nettet.
– Vi må være der kunden er, og fremtidens kunder vil være i alle salgskanalene, derfor er det viktig å se etter felles muligheter. Jeg tror det finnes flere felles muligheter mellom kommisjonærer og mobil, sier direktør Thorbjørn A. Unneberg i Norsk Tipping til Handelsbladet FK. Han er direktør for handel og merkevare i selskapet.
Nye muligheter
Ledelsen i Norsk Tipping forventer at lotterispill og kjøp fra «lykkejegere» som jakter på den store drømmen blir fremtiden for kommisjonærene. Kjøpere av sportsspill vil i økende grad bli fristet av nett og mobil. Norsk Tipping arbeider med flere konkrete prosjekter som vil fornye både lotteri- og sportsspill, og til høsten lanseres også et nytt nettspill.
Et nytt stort tallspill er også i løypa. Som en del av fornyelsen arbeides det med å utvikle en ny salgs- og distribusjonsløsning for skrapeloddet Flax. Det kan bety at Flax også selges utenfor dagens kommisjonærnett, for eksempel på bensinstasjoner og andre kundetunge trafikkpunkter som i dag ikke har kommisjonærverv.
Coop Obs Lade er størst!
Bestselgerlisten fra kommisjonærene viser at det er vekst der det virkelig satses på salg og spillkompetanse. Kiosken på Coop Obs Lade i Trondheim topper igjen bestselgerlisten med et salg på 23,8 millioner kroner, foran Coop Mega Madla, som i januar ble kåret til årets kommisjonær for 2012 blant alle Norsk Tippings kommisjonærer. Flere av de store Coop-butikkene er på bestselgerlisten, og Coop solgte i fjor spill fra Norsk Tipping for 1,418 milliarder kroner, en vekst på 2,3 prosent.
Norsk Tipping hadde i fjor 58 kommisjonærer som solgte selskapets spill for mer enn 10 millioner kroner, mens gjennomsnittsalget er på 2,26 millioner kroner. Det er med andre ord mange små og utsatte kommisjonærer på laget. Felles for mange av de største er at de er store på lotterispill, og Multix.
Dagligvare øker
Salgsoversikten fra Norsk Tipping viser at dagligvare har styrket seg i forhold til servicehandelen. Dagligvarebutikkene har nesten 53 prosent av kommisjonærsalget, mens servicehandelen har 47 prosent. Norgesgruppens kioskkjede, Mix, er blant kjedene som har mistet mest salg, samtidig som Reitan Convenience har styrket seg i kampen om spillkundene.
Narvesen er den største enkeltkjeden for Norsk Tipping, med 21 prosent av salget og en omsetning på over to milliarder kroner. Gode marginer Norsk Tipping er ikke bare en av de største leverandørene til dagligvare og servicehandelen. Selskapet er også ett av de mest lønnsomme - det er få som kan måle seg med drømmefabrikken når det gjelder marginer.
I fjor fikk selskapet en samlet omsetning på 19,2 milliarder kroner, og det ble utbetalt 12,9 milliarder kroner i premier. Det gjør at det drysser fire milliarder kroner ut til gode formål som en del av den politiske eierstrategien.
Sikter mot 70 prosent
– Vi har en markedsandel på 65 prosent, og målet er at den skal øke til 70 prosent i 2015. Da skal vi også ha 2,1 millioner aktive kunder, og et samlet overskudd på 4,5 milliarder kroner. For å få det til må vi ha en attraktiv og fornyet spillportefølje, og være tilgjengelige på kundens premisser. Derfor er det viktig at vi er sterke i alle salgskanaler, også de nye, sier direktør Thorbjørn A. Unneberg.