Nyheter
Sunn mat i et sunt marked
Overvekten blant store deler av menneskene forårsaket av dårlig kosthold kombinert med manglende fysisk aktivitet, betegnes nå av helsemyndighetene som en global epidemi. Overvekt er et problem som i det store og det hele oppsto i den siste del av det 20. århundre som en følge av at stadig mer velstående mennesker spiste mer og trente mindre.
I USA er flere masseerstatningssaker (class action) til første prøving i rettssystemet utfra tesen at matindustrien med vilje oppmuntrer folk til å spise for mye. Dette kan ligne på det suksessrike korstoget mot tobakksindustrien som begynte for rundt 40 år siden.
Overvektsproblemet er mest akutt i USA hvor 2/3 av befolkningen veier for mye og 1/3 er «sykelig» overvektig. Det morsomme er at hvem som helst kan regne ut sin egen vektindeks ved å dele kroppsvekten på kvadratet av høyden. Veier du 85 kg med en høyde på 1,80 cm, har du en kroppsmasseindeks (Body Mass Index) på ca. 26. Mellom 25 og 30 gir overvekt, over 30 betegnes som fedme og gir sterkt økt risiko for sykdom mens over 40 kalles ekstrem fedme. På den annen side er det svært positivt at menneskene i de rike land er blitt større og mer bærekraftige som følge av bedre ernæring iflg. professor Fogel på Chicago-universitetet (nobelpris i økonomisk historie).
En rapport fra sjeflegen i USA viser at de årlige kostnader der forårsaket av overvekt og relaterte helseproblemer som diabetes/hjertesykdommer/kreft, er rundt 120 milliarder dollar, d.v.s. litt under kostnadene ved å behandle syke røkere. Overvekt er neppe et mindre problem i Norge enn i andre sammenlignbare land i Norden. Nylige tall fra Norges Idrettshøyskole og Ungdomsundersøkelsen i Oslo viste en bekymringsfull utvikling ? 13% av niåringene er overvektige. Ungdommene i Oslo er likevel slankere i gjennomsnitt enn i Hedmark og Oppland. Svenske tall ligger noen prosentpoeng over. Iflg. en WTO-rapport fra ca. et år tilbake, er Norge det land i Europa med størst andel overvektige menn (ca. 50%).
Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener ca. en milliard mennesker i verden er overvektige og 300 millioner svært overvektige (kroppsvektindeks 30 og over). Ultimo mai 2004 ble WHO enig om en global strategi for diett, fysisk aktivitet og helse. Halvparten av anbefalingene går på å sikre fysisk aktivitet for alle mennesker gjennom livsløpet (minst 30 minutter regulær fysisk aktivitet de fleste dager med moderat intensitet). Det er en rekke anbefalinger rettet til matindustrien spesielt:
De omfatter å fremme sunt kosthold, begrense nivået på mettet fett, transfettsyrer (eliminasjon), hvitt sukker og salt i eksisterende produkter, fortsette å utvikle og gi forbrukerne et helse- og ernæringsriktig produktutvalg til en pris forbrukerne har råd til å betale, vurdere introduksjon av nye produkter med bedre næringsverdi, skaffe forbrukerne adekvat og forståelig informasjon om produktet og næringsinnhold, praktisere ansvarlig markedsføring for ovenstående særlig når det gjelder barn, etablere enkle, klare og konsistente merkeordninger og helsepåstander basert på vitenskapelig dokumentasjon etc.
Dagligvarehandelen bør kunne være pådriver overfor næringsmiddelindustrien når det gjelder å følge opp WHO-anbefalingene gjennom å delta i en dialog på punkter som er forenlig med markedsmekanismen. Husk at en betingelse i WHO-strategien som ble vedtatt, er at ingenting i strategien skal kunne brukes som en rettferdiggjørelse for å vedta tiltak som begrenser eller vrir handelen. Dagligvarehandelen satser allerede mye på friske frukt- og grøntavdelinger og får fagnad for dette i media. Helt nødvendig for å komme videre er at helsemyndighetene inntar en mer aktiv rolle når det gjelder å klarlegge og kommunisere til omverdenen, i lys av ny forskningsbasert kunnskap, hva som er riktig kosthold. Gjennom dette kan de påvirke til at forbrukerne spiser mer grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og fisk og ikke kutter ned på matvarer som brød og poteter som inneholder karbohydrater i form av stivelse.