Nyheter
Tema: Drikkevarer/te/kaffe: Va
Markedet for drikkevarer viser svært forskjellige trender. Omsetningen av brus er jevn. Både øl, juice og vann er på stigende kurs, mens kaffe, til tross for stabilt volum, har hatt en verdinedtur i dagligvarehandelen de siste årene på grunn av internasjonale råvarepriser. Fra 1998 til 2000 har verdien sunket med 9 prosent. Te derimot har økt med 5 prosent i 2000. Spesielt iste og grønn te har en meget positiv utvikling.
Verdi blir viktigere enn volum
? Totalt sett er kaffeomsetningen i volum stabil på dagligvaresiden. Forbruket i Norge er imidlertid meget høyt og det er mange produkter å konkurrere mot. Hvis det i fremtiden skulle skje en endring i omsetningen, er det derfor åpenbart høyst sannsynlig at volumet vil synke. Den muligheten er hele kaffebransjen forberedt på. Imidlertid er det stor sannsynlighet for at nedgangen i volum blir kompensert av økning i verdi.
Dette sier markedssjef i Kaffehuset Friele, Atle Engelsen om situasjonen for kaffe i Norge. Engelsen kan fortelle at forbruket i Norge er blant det høyeste i verden. ? Det går nesten ti kilo pr. capita på årsbasis. Stort høyere kan det ikke bli, sier markedssjefen. Han regner imidlertid med at trenden med kaffebarer ikke er negativ for dagligvarebransjen.? Det er stort sett yngre mennesker som går på kaffebar. De drikker ikke ellers noe særlig kaffe. Dermed er kaffebaren positiv som et sted hvor disse forbrukeren lærer om produktet. Kunnskapen de tilegner seg gjør at de senere vil kjøpe kaffeprodukter i dagligvarebutikkene, sier han.
Konkurrerer hardest med vannEngelsen ser vann som den største konkurrenten fremover.? Vi konkurrerer i prinsippet med alle typer drikkevarer, men man drikker ikke kaffe for å bli utørst. Det er noe man inntar enten for å slappe av eller for å kvikke seg opp. Dermed er vi nok ikke i så stor grad konkurrenter til brusmarkedet. Derimot har folk begynt å drikke mer kildevann, ikke minst på jobben. Det kan sikkert ta en del av plassen til det som ellers kunne vært kaffeforbruk, sier han, og legger til at hovedtrusselen er det stadig voksende totale utbudet av drikkevarer generelt. Dette gjør det presserende å satse tungt på produktutvikling.
Nysgjerrige? I tillegg til at vi ser behov for det av den grunn, er det trender i markedet som tilsier at forbrukerne er mer nysgjerrige på nye kaffeprodukter. Dette skyldes både kaffebarer og det at vi reiser mye og dermed etterspør kaffedrikker man tidligere bare fant i utlandet, som for eksempel espresso og capuccino, mener Engelsen.På dagligvaresiden er markedet for espresso og andre i norsk sammenheng utradisjonelle kaffevarianter stadig svært lite, men statistikken tyder på at dette er i ferd med å endre seg. Espressoomsetningen økte eksempelvis med 50% i fjor.
Positivt for alle? Vi ser at slikt blir stadig mer populært. I Friele har vi lansert en serie med Spesialkaffe. Den innebefatter blant annet mørkbrent kaffe og kaffe med smakstilsetning. Konkurrentene våre har kommet etter med tilsvarende produkter med litt annen innpakning. Vi selger 50 millioner poser vanlig kaffe, mens det av Spesialkaffe til sammenligning går cirka 800 000 poser. Vi ser imidlertid at det er et segment som vokser, og vi tror det er et stort potensiale på området. Det er dessuten et positivt produkt for alle parter. Forbrukerne får mer å velge i, kjøpmannen får et produkt som ikke er så prisfokusert og det samme gjør vi, sier markedssjefen.
Trøndere og nordlendinger drikker mestDet norske kaffeforbruket er høyest i Trøndelag og Nord Norge. I Oslo drikkes det minst. Engelsen antar at dette har med kulturelle forskjeller å gjøre.? Jeg vet ikke med sikkerhet hva det kommer av, men jeg vil tro at det har en sammenheng med at man i de store byene har mer å velge i og at man går mer ut for å spise og drikke. Dette gjør at man får andre vaner. Jeg tror kanskje man er mer konservative i Nord Norge og holder lenger på tradisjonene sine. Kaffe er nok mer innarbeidet i folkesjelen der. Man går fortsatt på uanmeldt kaffebesøk til hverandre. Det har man sluttet med i de store byene, sier han.