Nyheter

Uheldige tilsetninger gir svekket tillit

Publisert Sist oppdatert

Det er merkelig når store selskaper ofte er de siste til å gjennomføre miljø -og helsemessige forbedringer i sine produkter. Det stormer nå rundt Freias eier Mondelez som fortsetter med palmeolje i bl.a. de norske favorittsjokoladene Kvikk Lunsj, Smil og Japp. Andre selskaper har snudd i saken og bidratt til at det i dag er langt flere produkter uten helseskadelig palmeolje, enn det var for et par år siden. Derfor er det tillitssvekkende at selskapet Mondalez ikke klarer det samme.

I USA og Finland kjører The Organic Consumers Association forbrukerboikott av enkelte Nestle produkter fordi de i USA sponser kampanjer som går i mot at genmodifisert mat skal merkes. I Norge er det så langt ikke lov å ha GMO-ingredienser i maten.

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene analysert innholdet av soppgiften DON i fem vanlige kornprodukter det spises mye av. Alle produktene inneholdt soppgift, også kalt mykotoksiner, men samtlige lå godt under grenseverdiene for hva som er tillatt i mat. Likevel mener forsker Gunnar Sundstøl Eriksen på Veterinærinstituttet at det er grunn til bekymring.

«Selv om alle prøvene er under grenseverdien, så er det litt soppgift i alle kornvarer man spiser. Det totale inntaket kan bli for høyt, særlig for barn», sier Eriksen til NRK. Mattilsynet har også advart mot myggsopp i tørka rosiner og tørka frukt. I økologisk korn er det vesentlig mindre funn av mykotoksiner (DON) og selvsagt også mindre spor av sprøytemiddelrester.

Inntak av rødt kjøtt har gjennom flere forskningsstudier blitt knyttet til økt kreftrisiko, særlig mage- og tarmkreft. I flere land, deriblant Norge, anbefaler derfor helsemyndighetene at inntaket av rødt kjøtt bør begrenses. Likevel strider forskerne om hvorvidt det er rødt kjøtt i seg selv, eller om det er selve behandlingen av rødt kjøtt som er helseskadelig. «Bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon og kjøttpålegg tilsettes natriumnitritt som i kroppen kan omdannes til kreftfremkallende stoffer», sier ernæringsfysiolog Kari Tande-Nilsen i Oikos.

Ikke nitritt i norskprodusert økologisk kjøtt Tillegg av nitritt er vanlig i kjøttprodukter, og er også tilgjengelig i EU-økologiske kjøttprodukter. Nitritt brukes til å tilby produkter med rød farge og for at holdbarhetskal utvides. Imidlertid kan nitritt omdannes til nitrosaminer i magen, og forskning viser at nitritt kan være kreftfremkallende. Av klokskap og kunnskap godkjenner ikke det svenske ø-merket KRAV tilsetninger av nitritt. Det er ingen norske produsenter av økologisk kjøtt, deriblant Gilde og Grøstad Gris, som bruker dette i sine økologiske produkter. Tilsetningen er ikke nødvendig fordi det er mulig å produsere trygt og velsmakende kjøtt uten nitritt. For å hindre vekst av bakterier på mat kreves en hel rekke tiltak. De omfatter god hygiene og kortere holdbarhet.

Det pågår for tiden en høring fra Mattilsynet om en endring i regelverk for rester av plantevernmidler i mat og fôr. Noe av det mest oppsiktsvekkende med endringer som har kommet fra EU og som Norge har tilpasset seg, er at det tillates mer giftrester enn tidligere. Godtroende forbrukere vil tro at slike bestemmelser stadig blir strengere, men så skjer det stikk motsatte for en del stoffer. En av bakgrunnene er at planter og insekt blir resistente mot gitte sprøytemiddel og derfor må det stadig lages nye, og da mener en del at en må akseptere mer gift for å kunne lage de nye sprøytemidlene.

Det er ikke rart at stadig flere forbrukere vil ha ren og naturlig mat som gjerne er økologisk produsert.

Powered by Labrador CMS