Nyheter

Ulovlig pante-nei / Nå har SFT

PANT: Mange kiosker og gatekjøkken nekter å gi kundene pant på tomflasker og -bokser. Nå fastslår SFT at de eneste som slipper å ta imot tomgods, er gatekjøkken og kaféer som bare serverer drikkevarer i glass.

Publisert Sist oppdatert

Kunden kommer med et par tomflasker og vil pante dem, men sendes ut med uforrettet sak. Servicehandelen gjør ikke jobben sin - mange sier at «vi tar ikke imot». Ett av argumentene som brukes, er at «vi har sitteplasser, så vi er et serveringssted og behøver ikke å ta imot tomflasker».

Drikke bare i glass?

Er det virkelig slik? Nei, men hittil har det vært uklart hvor grensene går. Hverken Norsk Resirk eller SFT kunne svare Handelsbladet FK på hvem som egentlig må ta imot tomme flasker og bokser fra kundene, og hvem som slipper.

- Alle utsalgssteder for drikkevarer i emballasje som inngår i panteordning, har plikt til å ta i retur rimelige mengder av tomemballasje som de selv forhandler, skriver seksjonsleder Kari Aa i SFT.

- Kiosker vil omfattet

være av denne plikten. Når det gjelder gatekjøkken og kaféer med sitteplasser, så har SFT tolket regelverket slik at dersom drikkevarer kun serveres i glass, og ikke i flaske, så regnes ikke disse stedene som «utsalgssteder». Disse serveringsstedene har da ikke plikt til å ta imot tomflasker.

Med andre ord: Det som avgjør, er om du selger drikkevarene i flaske eller boks. Gjør du det, så kan du heller ikke nekte å ta imot tomflasker og -bokser som kundene leverer.

Daglige telefoner

- Dette er et problem vi kjenner på kroppen hver dag, sier informasjons- og markedssjef Synnøve Castillano i Norsk Resirk. Hun har daglige telefoner fra forbrukere som blir nektet å levere tomgodset sitt, og mener det ofte rett og slett beror på hvem som står i kassen akkurat den dagen.

Castillano foretrekker likevel å være hyggelig fremfor å refse synderne.

- I bunn og grunn handler det om service, sier hun, og får medhold av adm. direktør Kjell Olav Maldum:

Service

- Dårlig service skaper ubehag for kunden. Den som får med seg bokser eller flasker tilbake ut av butikken igjen, opplever det som irriterende, sier Maldum. Han peker også på at det bidrar til å gjøre Resirks informasjonsjobb tyngre. Budskapet til panteselskapet handler om å pante alt, alltid.

- De fleste forbrukerne har en formening om at de skal få pantet emballasjen sin. Så blir de usikre når de avvises, fordi de ikke kjenner paragrafene, sier han, og viser til at mange da rett og slett velger å kaste emballasjen de forsøkte å pante.

Et annet problem som hindrer forbrukerne i å pante, er at panteautomatene ikke aksepterer bokser og flasker. Noen ganger får ikke automatene de siste oppdateringene på nye produkter. Det kan være så enkelt som at den som vasker i butikken, har dratt ut kontakten til automaten akkurat når oppdateringene sendes over. Andre ganger klarer ikke automaten å lese strekkoden på første forsøk, og kundene lar være å prøve igjen.

Powered by Labrador CMS