Nyheter

Umulig reklameforbud

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukerombudet vil forby reklame rettet mot barn for usunne matprodukter. Resultatet kan ikke bli annet enn kaos og urettferdighet. Hensikten er like god som forslaget er dårlig. Med mindre målet er å sysselsette en mengde inspektører for å følge opp og trekke grenser - og det tror vi ærlig talt ikke at Forbrukerombudet ønsker.

Bjørn Erik Thon har gjort mye godt i stillingen som forbrukerombud. Det er nok ikke viljen det skorter på denne gangen, heller - snarere at han ikke har tatt hensyn til hvor komplisert virkeligheten egentlig er når det er snakk om mat. Det er ikke så enkelt at vi kan si at visse varegrupper er usunne, eller at alle varer som inneholder mer enn en viss mengde fett, sukker, kalorier, salt eller Estoffer er usunne. Alt vi spiser, henger sammen - og hvor sunt eller usunt et produkt er, henger sammen med hvordan det inntas og hva man spiser og drikker ellers. Det er også langt mer enn én teori ute og går om hva som er sunt og hva som er usunt. Det forbrukerombudet eller den helse- eller matministeren som klarer å få fedonistene og ernærings-establishmentet til å komme frem til en felles definisjon, finnes neppe.

Forbrukerombudet sammenligner reklameforbud med forbudet mot tobakks- og alkoholreklame. Så enkelt er det ikke. De gamle reklameforbudene er langt enklere: Er det alkohol, er det forbudt å reklamere. Er det tobakk, er det forbudt å reklamere. Men hvor skal grensen gå for et usunn mat-reklameforbud? Er olje mer usunt enn fett sideflesk? Er en sportsdrikk og en brustype like usunne om de inneholder like mye sukker? Er kaffe, havsalt, entrecôte og ferdigpizza sunt eller usunt? Et regelverk vil bli så komplisert at smutthullene vil bli mange og behovet for kontrollører enormt. Lite gjennomtenkt er det også når ombudet vil ha en 15-årsgrense for reklame på disse varene. Slikt kan håndheves på kino. Men som kjent hender det stadig vekk at 14-åringer ser på tv, surfer på internett eller leser blader som kanskje egentlig er beregnet på voksne. Eller skal vi få et sunnhetsreklame-politi som passer på at 14-åringer ikke ser på tv etter ni om kvelden og ikke surfer på bestemte nettsteder?

Forbrukerombudet og andre anti-fedme-forkjempere bør heller gi dagligvareleverandørene og -kjedene den rosen de fortjener for å skape og selge stadig nye og sunnere produkter - og konsentrere seg om det egentlige problemet: At folk sitter stille. Problemet er ikke at vi spiser så mye mer usunt enn tidligere - det er at vi ikke beveger oss like mye.

Powered by Labrador CMS