Nyheter

Ut i virkeligheten

På et møte med Ica og Norgesgruppen i dag orienterte tilsynet om at innkjøpsavtalen mellom Coop og Rema 1000 blir en del av vurderingsgrunnlaget. Avgjørelsen utsettes dermed med nesten to måneder.

Publisert Sist oppdatert

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ville ikke sendt barnet sitt på jobb i 7-Eleven eller Shell. Kiosknæringen har dårlige sikkerhetsrutiner, sier hun til Dagbladet. Bjørnebekks uttalelse kommer etter at 7-Eleven Holtet i Oslo ble utsatt for et brutalt ran der raneren truet en medarbeider og brukte vold mot en kunde (se side 4).

Det er mulig voldsforskeren ikke vil sende barna sine bak disken i en døgnåpen butikk, men hun ville hatt veldig godt av å komme seg ut i virkeligheten bak disken selv en tur. Slike uttalelser vitner om skrivebordsforskning uten et fnugg av forståelse for hva som faktisk foregår ute i handelen. Bedre sikkerhet forebygger ran til en viss grad, handelen blir stadig flinkere, og det er trolig mulig å gjøre enda mer. Men all verdens sikkerhetstiltak i en kiosk eller bensinstasjon vil aldri hindre alle ran. Uansett hvor godt 7-Eleven og konkurrentene beskytter sine ansatte, vil de aldri kunne isoleres fysisk fra kundene. De skal tross alt forholde seg til kundene sine om natten, også. Isoleres de fullstendig, blir kundebehandlingen slik at de ansatte like godt kan erstattes av automater. Og selv om menneskene bak disken beskyttes på alle kjente måter, vil det ikke være mulig å avverge slike ran som det på Holtet i Oslo for en drøy uke siden. Her gikk den væpnede raneren løs på en av kundene inne i butikken. Mener voldsforsker Bjørnebekk at servicehandelen også må gjennomføre omfattende tiltak for å beskytte kundene sine fra andre kunder? Eller er det slike nyanser man kanskje ikke tenker på før man er ute i virkeligheten bak en disk hos Narvesen eller Statoil?

Voldsforskeren bør rette oppmerksomheten sin mer mot hva myndighetene kan gjøre. Det er politiet og domstolene som skal beskytte mennesker på norske arbeidsplasser mot overgrep fra kriminelle. Handelen bør beskytte pengene og de utsatte varene sine enda bedre, og forebygge anslag mot de ansatte så godt de kan. Men ansvaret for å få ned kriminaliteten, hviler ikke på hver enkelt franchisetager, forhandler eller butikksjef rundt i servicehandelen. Det ansvaret sitter justisminister Knut Storberget med. - Denne næringen blir sett på som lett bytte, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Dagbladet. Næringen selv gjør så godt den kan for å hindre at det er slik. Vi venter spent på en justisminister som gjør det samme. Han kan jo begynne med en natts praksis bak disken i en 7-Eleven - vi tror det ville vært lærerikt.

Powered by Labrador CMS