Nyheter

Vi har det tryggeste kyllingkjøttet

Norden inntar en særstilling når det gjelder funn av bakteriene Campylobacter og Salmonella i kylling. Salmonella er så godt som fraværende, og forekomsten av Campylobacter er langt lavere enn for EU for øvrig.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en rapport fra EUs organ for mattrygghet, EFSA, skriver Matportalen. Undersøkelsen ble utført i slakterier i 2008. Den viser at mange EU-land har høy forekomst av Campylobacter og Salmonella. For EU under ett er tre av fire slaktekyllinger forurenset med Campylobacter (75,8 prosent) og hver sjette med Salmonella (15,6 prosent). Blant de nordiske landene er det Finland og Norge som kommer best ut. Resultatene viser null og vel fem prosent for henholdsvis Salmonella og Campylobacter. Danmark og Sverige har en noe høyere forekomst av Campylobacter.

- De norske resultatene er i stor grad samsvarende med hva vi gjennom mange år har funnet i våre nasjonale overvåknings- og kontrollprogrammer. Resultatene har ikke kommet av seg selv, men skyldes en langvarig innsats fra næringen sin side, sier seniorrådgiver Kjell Hauge i Mattilsynet.

Bakteriene Campylobacter og Salmonella er de to som oftest forbindes med matsmitte i Norge og EU. Fjørfekjøtt betraktes som en viktig smittekilde. Forsiktig handtering av ferskt fjørfekjøtt, god kjøkkenhygiene og varmebehandling vil redusere eller faren for å bli smittet. Både Campylobacter og Salmonella dør ved varmebehandling på 70-80 grader. I EU ble 190 000 personer meldt syke med campylobacteriose i 2008. Tallet for Norge ligger på 2 500–3 000 sykdomstilfeller per år, hvorav 50 prosent smittes i utlandet. Salmonella er også vidt utbredt, men i Norge er den på langt nær så vanlig som Campylobacter.

Powered by Labrador CMS