Nyheter

Bygdebygger 'n

LØKTA: Kjøpmann Halvard Mikalsen i Løkta Kolonial har fått status som bygdebygger av Dønna kommune. Den unge kremmeren har med stort pågangsmot og engasjement skapt optimisme i det lille bygdesamfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Løkta Kolonial ruver ikke akkurat i dagligvarebransjen, men i bygda Løkta på Helgelandskysten er kjøpmannen viktig. «Han Halvard» har det meste, enten det er snakk om dagligvarer, bensin, byggevarer, kraftfòr og gjødsel til bøndene, eller en kopp kaffe, siste nytt og en god bok fra biblioteket.

Dønna Kommune har

kåret kjøpmann Halvard Mikalsen til bygdebygger, fordi han er en inspirator i bygda. Og mer heder er kanskje i vente. 23. mai reiser han til Oslo for å delta i en landsdekkende kåring av årets bygdebygger, arrangert av Innovasjon Norge.

- Jeg prøver å gjøre mitt til at Løkta skal være et bra sted å bo. Da holder det ikke med en tradisjonell dagligvarebutikk. Du må engasjere deg, alt teller. Vi fikk bredbånd til øya, og det har gitt en arbeidsplass. Det er en kunde, det, sier kjøpmann Halvard Mikalsen og fyller opp en termos opp med fersk kaffe.

- Det er til kaffekroken. Stamgjestene har egne kopper med navn på. Her kommer han som drikker mest. God dag John Erik, står det bra til? spør Mikalsen.

GODE AVTALER

Løkta Kolonial har en omsetning på bare tre millioner kroner. Kjøpmannen henter ut 15 000 kroner i månedslønn, og butikken gir et overskudd på mellom 70 000 og 80 000 kroner i året. Hver eneste handel er en liten seier over kjedemakten og storsamfunnet inne på fastlandet. Løkta Kolonial er en av butikkene i Merkur-programmet for utsatte butikker i distrikts-Norge. Det er fra dette nettverket han henter inspirasjon og pågangsmot.

Halvard Mikalsen har blant annet fått en avtale med Byggmakker-butikken i

Sandnessjøen. Avtalen innebærer at han kan selge byggevarer til samme pris som Byggmakker. Faren, som er pensjonist, henter varene i Sandnessjøen med traktoren sin, slik at kundene får dem fraktfritt.

Mikalsen har også en avtale med Felleskjøpet som gjør at gjødsel, kraftfòr og andre varer til bøndene på øya også er en del av utvalget. Skulle noen bli fristet til å kjøpe direkte fra Felleskjøpet, da har kjøpmannen sikret seg én prosent av handelen.

- Jeg må jo være kreativ, sier Mikalsen til Handelsbladet FK. Han overtok butikken i 2001, da den forrige kjøpmannen ble lei og begynte som lærer.

Om sommeren er innbyggertallet på øya doblet. Løkta Kolonial har allerede fått bestilling på et tusen liter øl til heimkommarfesten i juli. Og så blir det gjerne litt mat også.

LITE BESØK

To dager i uken arbeider Halvard Mikalsen på et regnskapskontor som er etablert i bygda. Da har butikken redusert åpningstid og innleid hjelp. Jobben gjør at han fører sitt eget regnskap, det betyr et halvt årsoverskudd i sparte penger.

Løkta Kolonial bruker Ica som grossist, og er en av butikkene i Servicemat. Men kjøpmannen har hverken fått skilt eller besøk fra Ica.

- Jeg får varer og regninger. Jeg er nok for liten, og her tar ting tid. Det tar det en time med ferge hit, og da er det tre timer til fergen går tilbake. Så vi er ikke mye plaget av selgere, for å si det sånn, sier Mikalsen.

En kunde spør om kjøpmannen kan åpne biblioteket, som er i samme hus som butikken. Biblioteket er åpent en dag i uken, men kjøpmannen har nøkkelen. Det er bare når det er begravelse i bygda at alt er stengt. Det er alltid en kunde som er gått bort.

- Jeg burde hatt post i butikken. Nå skal landpostbudet slutte, og da skal jeg gjøre et fremstøt. Så lenge posten har en arbeidsplass på Løkta, har jeg ikke gjort noe. Du tar ikke jobben fra en kunde, sier bygdebygger Halvard Mikalsen.

Powered by Labrador CMS