Nyheter

Coop reagerer sterkt på olivenoljetesten

Coop reagerer i likhet med Haugen-Gruppen sterkt på Forbrukerinspetørenes test av olivenolje, som de mener har åpenbare mangler. FBI avviser påstandene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag gikk Haugen-Gruppen hardt ut mot olivenoljetesten som ble presentert hos FBI på NRK i går kveld. Coop Norge, som også opplever å ha fått stryk på et produkt i testen, er ikke mildere stemt.

– Vi reagerer sterkt på at NRK publiserer denne stikkprøven. Vi har forelagt redaksjonen fyldig dokumentasjon på at deres test er mangelfullt uført og at flere tester vi har fått gjennomført ved akkrediterte laboratorier og i henhold til internasjonale krav for klassifisering av olivenolje, viser at vår olivenolje er Extra virgin. Vi registrerer at også Haugen-Gruppen har ettergått NRKs test, og også de har fått konstatert at testen ikke gir et troverdig resultat, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge i en pressemelding.

Coop opplyser at de – i motsetning til det de omtaler som NRKs «modifiserte» test utført av Eurofins – har fått gjennomført tester av sin olivenolje ved akkrediterte laboratorier og i henhold til internasjonalt regelverk. Olivenoljen som Coop har fått grundig analysert, er fra samme butikk, fra samme lot og har samme best før dato som den NRK har testet. Analysene viser entydig at olivenoljen lever opp til alle krav til å klassifiseres som extra virgin, ifølge Coop.

– Våre kunder kan være trygge på at de kjøper riktig kvalitet når de kjøper Coop Italiensk Extra Virgin olivenolje. På Coops egne merkevarer oppgis alltid produsent. Dette forplikter for produsent og for Coop. Vår produsent av denne olivenoljen er Oleificio Zucchi i Italia, sier Paus, som lister opp kritikken av FBI-testen i følgende punkter:

  • I det internasjonale regelverket er det definert at det skal være mellom åtte og12 paneldeltakere ved sensorisk testing (smakstesting). Ved testen som NRK FBI var oppdragsgiver for, har Eurofins’ laboratorium i Hamburg kun benyttet seks deltakere.
  • I NRK FBIs sensorisk test ble det ikke benyttet verken godkjent panelleder eller godkjente paneldeltakere.
  • En godkjent panelleder ville aldri ha gjennomført en smakstest med færre dommere enn kravene i regelverket.
  • I NRK FBIs resultater er det angitt en defekt på 4, samt bitterhet og pikant på hhv 3,7 og 3,9. Med faglig begrunnelse kan ikke dette være mulig, for bitterhet og pikant forsvinner og er umulig å smake med en defekt på 4. En godkjent panelleder ville aldri ha frigitt slike resultater, men ville umiddelbart ha gjennomført en ny prøve.
  • Det henvises i NRKs test til «modifisert» analysemetode. Regelverket åpner ikke for en modifisert metode for sensorisk test av olivenolje.

FBI-redaksjonen avviser at testen ikke holder mål.

– Testene er utført av Europas største uavhengige analysebyrå, Eurofins. De utfører mer enn 3000 analyser av olivenoljer hvert år. Alle tester som er utført er gjort i henhold til EU-kommisjonen og er akkrediterte analyser, sier Turid Grønlund, redaksjonssjef Helse/Forbruk/Livsstil i NRK, til Handelsbladet.

– For øvrig vil jeg understreke at analysen er en forbrukertest, altså ikke en bransjetest, og er en stikkprøve som de fleste slike tester er. Vi har altså tillit til testen som er utført av Eurofins, sier Grønlund.

Av totalt 7 testede extra virgin olivenoljer, fikk bare to karakteren bestått i FBI-/Eurofin-testen, nemlig Monini Gran Futtato og Jamie Oliver. I tillegg til Coops olivenolje og Ybarra, ble Rema 1000s og Icas egne olivenoljer underkjent. Norgesgruppens Eldorado extra virgin olivenolje ble tatt ut av testen da det viste seg at flasken FBI hadde kjøpt i matbutikken var utgått på dato.

Både Rema 1000 og Ica hadde sendt skriftlige kommentarer til testresultatene:

«I Rema 1000 skal vi selge produkter av høyeste kvalitet til laveste pris og tar dette svært alvorlig. Partiet med olivenolje som FBI har testet er trukket fra markedet. Vi har i tillegg sendt prøver av ulike batcher til analyse. Når resultatene av dette foreligger vil vi avgjøre ytterligere tilbaketrekning og leverandørskifte.», opplyste Rema 1000.

«Dette er en olivenolje som skal tilfredsstille kravene til extra virgin. Vi har tatt resultatet videre til leverandøren vår som gjør omfattende tester for å sikre at innholdet har riktig kvalitet.», lød Icas kommentar.

Selv om flere av leverandørene har sådd tvil om testen, står Eurofins fast på at resultatet er riktig.

– Nei, det er det ingen tvil om. Når en har testet både kjemisk og sensorisk for olivenolje, så er det gjort i henhold til de europeiske forordningene som sier hvordan man skal gjøre det. Resultatet helt riktig og som det skal være i henhold til regulativene, sier Nina Dyrnes, salg- og markedsdirektør i Eurofins til NRK.

Powered by Labrador CMS