Nyheter

Egne merker bra for snacks

GRÜNERLØKKA I OSLO: Snacks er en av de kategoriene som vokser raskest i dagligvarehandelen. I fjor var verdiveksten på solide 9,6 prosent, ifølge ACNielsen-tall. Det er oppsiktsvekkende bra, ikke minst etter alle oppslagene om akrylamid.

Publisert Sist oppdatert

Kraft Foods Norge hadde 45,6 prosent av markedet i fjor, med Maarud og litt import. Hovedkonkurrent Kims (Orkla) hadde 28 prosent, men kan nå plusse på fire-fem til etter å ha overtatt OLW Cheez Doodles.

Glade for emvMarketingsjef Ola Authén og produksjef Christin Brandt i Kraft overrasker ved å trekke frem dagligvarekjedenes satsing på egne merker som hovedårsaken til den sterke veksten. Emv var oppe i en markedsandel på hele 14 prosent da First Price-snacksproduktene ble lansert, men er ifølge ACNielsen nå nede i 11,6 prosent. Årsaken til nedgangen er kanskje at det har vært stille på nylanseringsfronten og at omsetningen bremser opp noe når nyhetens interesse har lagt seg.

TradisjonelleKraft markedsfører i dag 58 snacksprodukter, med Potetgull salt, salt og pepper og paprika som de tre første på ti på topp-listen. På de neste plassene kommer Sørlandschips havsalt, Cheez Doodles og Polly peanøtter. Bare Sørlandschips fra Charles Pettersen og Pringles fra Procter & Gamble blander seg inn på de ti øverste plassene på listen ut over Kraft og Orkla.Til tross for stort produktutvalg er det de tradisjonelle produktene som dominerer, med potetchips i førersetet, forteller Authén. De gyldne flakene med ulike smakstilsetninger hadde i 2003 en andel av totalmarkedet på hele 48 prosent, en verdivekst ifjor på 10 prosent og legger beslag på de fire første plassene på rankinglisten. ? Spesielt gledelig for oss i denne sammenhengen var mottagelsen av premium chipsproduktet Gourmet som vi lanserte i september, sier Authén. Han mener erfaringene viser at de samme forbrukerne gjerne prøver nye smaker og produkter, men etterhvert er det «back to basic».Likevel skjer det spennende ting. I fjor var det tortillachips og baconprodukter som økte mest, henholdsvis 29 og 16 prosent, ifølge ACNielsen. Nøttesegmentet økte med 15 prosent, med en dreining mot mer eksklusive varianter.

Kvalitet og nytelse? Dette samsvarer for øvrig godt med Gourmet-suksessen, eller det vi kaller «value for money»-trenden ? kvalitet, nytelse og stort utvalg. Den samme trenden ser vi også i kaffe- og iskremsegmentene, sier Authén. Stadig lansering av nye produkter skaper liv i segmentet, og erfaringen er at alle dagligvarekjedene er positive til snacks-nyheter så sant de vet at det ligger en bevisst strategi bak og at det gjøres en skikkelig mediasatsing, mener han.Når det gjelder produktutvikling understreker han at selskapet nå kjører satser på færre, men bedre funderte, nylanseringer enn tidligere, samtidig som man er nøye med saneringen i andre enden. Reglene er klare for hvor stort salg et produkt må ha for å forsvare sin plass i sortimentet.

Powered by Labrador CMS