Prototypen på en hermetikkboks med hull i midten testes nå i flere europeiske forskningsinstitutt. Foto: Audun Iversen © Nofima

Nyheter

Et hull i boksen kan gi bedre hermetikkmat

Hermetisering er en bærekraftig måte å oppbevare mat, men krever mye energi og vann, og kan påvirke matkvaliteten. En nyutviklet hermetikkboks kan være løsningen som gjør fremtidens hermetikkmat mer attraktiv.

Publisert Sist oppdatert

Boksen ser ut som en vanlig hermetikkboks med et hull midt i, og finnes fortsatt bare som prototype i laboratoriene til europeiske matforskere. Den nye fasongen på boksen gjør at den kan varmes opp både fra utsiden og innsiden, noe som både gjør maten bedre og prosessen mindre energikrevende. Dermed vil produsentene kunne spare både tid og strømutgifter, og forbrukerne kan få kjøpt et bedre produkt.

– Hermetikkboksen er gammel som teknologi, men den er svært miljøvennlig. Metallet kan gjenvinnes 100 prosent, i motsetning til mange av alternativene, sier seniorforsker Dagbjørn Skipnes i Nofima.

For å drepe alt av bakterier, varmes hermetikkboksene i en trykk-koker før de sendes ut i butikkene. All mat påvirkes når den utsettes for høy varme. Utfordringen med de runde metallboksene er at det tar litt tid før maten i boksens kjerne når høy nok temperatur, siden varmen trenger inn fra utsiden og innover mot midten. Maten som ligger ytterst blir utsatt for varmebelastning lenger enn det den trenger, og kvaliteten kan dermed forringes, eller den risikerer å bli brent.

Dette ville forskere gjøre noe med. I et europeisk forskningsprosjekt undersøker de et helt nytt konsept for hermetikkboksen.

Fordelene med hull i midten

Den første prototypen var skreddersydd for ananasringer, og ble testet ved Mersin Universitet i Tyrkia under ledelse av Professor Ferruh Erdogdu. Forbedrede versjoner ble siden tested ved Ankara Universitet.

I år er boksen testet videre hos matforskere i Belgia. Forsker Bart van Droogenbroeck ved det belgiske forskningsinstituttet ILVO utviklet prototyper i flere størrelser, og har gjort forsøk med blant annet potet, svartrot, sopp og tomatsuppe med grønnsaker. Under forsøkene sto prototypene sammen med vanlige bokser i trykkokeren, for å kunne sammenligne resultatene.

– Toroid-boksene ga aller best resultater når de ble brukt på pureer og supper. Disse ble mye raskere oppvarmet, opp til nesten dobbel hastighet, forteller van Droogenbroeck.

Det var mindre forskjell på prøvene med hermetiserte grønnsaksbiter. Fortsatt gikk oppvarmingen raskere med den nye boksen, men ikke like mye. Nå fortsetter studiene av matkvaliteten.

– Felles for alle produktene var at fargen og utseendet ble bedre på maten i toroid-boksene. Effekten er også avhengig av oppskriften på matproduktet i boksen, sier van Droogenbroeck.

Risting står for tur

Neste år er det Nofima i Stavanger som skal overta stafettpinnen. Der skal de nye boksene testes i en trykkoker hvor boksene ristes samtidig som de varmes opp – stadig for å se om oppvarmingstiden kan gå ytterligere ned, og bevare mest mulig av kvaliteten på matproduktet.

– Gjennom internasjonalt samarbeid kan vi dele perspektiver og erfaring, og ha nytte av hverandres kompetanse og utstyr. Slik kan vi få gjort undersøkelser som vi hver for oss ikke ville hatt mulighet til å gjøre, sier Skipnes.

Powered by Labrador CMS