Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, NTB scanpix

Nyheter

Krevende å finne bærekraftige dagligvarer

Kundene dine vil ha bærekraftige produkter, men finner dem ikke i butikkene. Og når de først finner dem, er det for dyre.

Publisert Sist oppdatert

Det er tilbakemeldingene til dagligvarebransjen i en fersk undersøkelse fra Opinion, som har tatt pulsen på forbrukernes forhold til bærekraft. Rapporten som presenteres torsdag denne uken, viser hvilke drivere og barrierer forbrukerne opplever når det gjelder bærekraftige valg innenfor mat og drikke.

Og at forbrukerne synes det er vanskelig å finne frem til klimavennlige produkter, levner svarene i undersøkelsen liten tvil om.

Mat og drikke viktigst

Hele 8 av 10 forbrukere sier de ønsker å leve mer bærekraftig enn de gjør i dag. De fleste mener at deres valg i hverdagen har betydning for en bærekraftig utvikling, og nesten halvparten er villige til å endre atferd og livsstil selv om det kan gi praktiske og økonomiske ulemper for dem selv.

Ifølge flertallet av norske forbrukere, må både enkeltpersoner, bedrifter og myndigheter bidra for å endre de negative konsekvensene dagens forbrukskultur har for naturen, miljøet og klimaet. Samtidig er mat og drikke den kategorien der flest forbrukere mener det er viktig å ta bærekraftige valg.

Flere barrierer

Nesten 6 av 10 sier at de legger vekt på bærekraft når de kjøper mat og drikke, men 4 av 10 synes det er vanskelig å vite hva som er de mest bærekraftige alternativene. Hverken produsentene eller butikkene klarer å gjøre jobben lett for dem.

I mangel av kunnskap og tydelige alternativer, velger mange forbrukere å kjøpe norskproduserte, kortreiste eller økologiske produkter – og ikke minst miljøvennlig emballasje. Overdreven bruk av emballasje, og særlig plast, er et stort irritasjonsmoment for kundene.

Av alle barrierene som hindrer folk i å velge bærekraftige alternativer i dagligvarebutikkene, havner pris på topp. Pris er en langt større barriere når folk handler mat og drikke enn andre forbruksvarer. Totalt oppgir mer enn 4 av 10 at prisen hindrer dem i å velge bærekraftig mat og drikke oftere.

Klimamerke

Orkla-eide Toro er blant dem som har tatt de mest kraftfulle grepene for å synliggjøre gode klimavalg i dagligvarehyllene. For ganske nøyaktig ett år siden lanserte selskapet en ny klimamerking, «Klodemerket», og startet med Toros suppeportefølje. I dag er samtlige 19 Toro-supper klimamerket, i tillegg til 12 av 19 Toro-gryter.

– De øvrige har vi merket med tips som gjør dem klimasmarte, forteller bærekraftansvarlig Johanne Kjuus i Orkla..

– Hvordan har responsen vært?

– Det ble lagt godt merke til da vi kom med suppene i fjor. Grytene med klimamerke ble lansert i februar i år, og har vært veldig populære. Men det er litt vanskelig å si hvorvidt klimamerkingen er en av årsakene, eller om det skyldes koronakrisen som generelt har økt etterspørselen etter Toros produkter, medgir Kjuus.

Les hele saken i ukens papiravis!

Powered by Labrador CMS