Nyheter

Listeria på Tromsø Lufthavn

Listeria-bakterien ble påvist på cafeen på Tromsø lufthavn julaften. Produksjonen ble stoppet, men bakterien har ikke representert noen helsefare, skriver Nordlys.

Publisert Sist oppdatert

Nyttårsaften kunne Nordlys fortelle at det ved en stikkprøve av frossent kyllingkjøtt til bruk i salater ble påvist Listeria monocytogenes, som er en svært utbredt bakterie i mat. Funnet ble gjort av TOSLab på julaften.

Denne bakterien kan gjøre spesielt gravide og folk med nedsatt immunforsvar syke. Bakterien finnes naturlig i vann, jord og råvarer, og vokser ved lave temperaturer, som for eksempel i kjøleskap.

Funnet av bakterien førte til at Select Service Point (SSP), som står for cafédriften på Tromsø lufthavn og matproduksjon til flyene fra Tromsø, umiddelbart stanset matproduksjon med denne typen kjøtt. SSP varslet selv Mattilsynet om funnet av bakterien i kjøttet. Bakterien ble funnet i en åpnet pakke med kjøtt, og det er derfor uklart om bakterien kom fra produsenten Prior eller om den var til stede på kjøkkenet til SSP.

Antall bakterier var godt under den tillatte mengden, opplyste distriktssjef i mattilsynet, Arne Mjøs. Det ble også tatt en prøve av en pakke med kyllingkjøtt som var uåpnet. Denne inneholdt ikke smitte.

Direktør Knut Framstad i Nortuna Trygg Mat, som representerer produsenten Prior, påpeker overfor Nordlys at dette funnet av bakterie ikke har representert noen fare. Kjøttet som ble kontrollert på Tromsø lufthavn kommer fra en produksjonsenhet på Rakkestad i Østfold.

Powered by Labrador CMS