Nyheter

Norske kyllingføtter delikatesse i Kina

Norske kyllingføtter skal nå sette en ekstra spiss på kinesiske supper. Planen er å eksportere opp mot 20 tonn i uka.

Publisert Sist oppdatert

- I Kina er kyllingføtter mye brukt som tilsetning i supper. De norske føttene blir å regne som særlig eksklusive, med god smak og garantert frie for salmonella, sier disponent Rune Birkeland i Nortura-eide Norilia, som tar seg av tilleggsprodukter fra kjøttindustrien.

Kyllingføtter har hittil kun blitt malt opp og brukt i minkfor. Det er første gang de eksporteres for å bli mat for mennesker. Maskiner og utstyr blir i disse dager installert i Norturas kyllingslakteri i Elverum. Etter planen skal den første leveransen skipes av sted i september.

Slakteriet har kapasitet til å levere 20 tonn kyllingføtter i uka med en kilopris på mellom fire og seks kroner.

- Norilias eksport til Asia har økt sterkt de senere årene, og kineserne har lenge utmerket seg som storkjøpere av mer eksotiske produkter som for eksempel svinemage og svinehaler, sier Birkeland i en pressemelding. Halene trimmes for bust og hår, før de serveres som friterte, sprø delikatesser.

- Vanene varierer fra land til land. Japanerne synes det er gjevt å servere mat basert på vommuskel fra storfe. Koreanerne koser seg med fettende, eller endetarm, som sprøstekes og spises som snacks, sier Birkeland.

Utover tilleggsproduktene fra slakteprosessen, leverer Norilia huder, skinn, naturtarm og ull. Omsetningen er drøyt 300 millioner i året. Nær 80 prosent selges til utlandet.

Nye slakteforskrifter og strenge krav til ressursutnyttelse i konsernet gjør at hele dyret nå blir brukt. For hver kilo kjøtt som slaktes må man finne et marked for 0,7 kilo tilleggsprodukter.

Powered by Labrador CMS