Nyheter

Én av fem nordmenn vil forby engangsbatterier

3. juli ble det forbudt å selge engangsartikler av plast. Én av fem nordmenn ønsker et tilsvarende forbud mot engangsbatterier til fordel for oppladbare batterier.

Publisert Sist oppdatert

Det fremgår av en undersøkelse Kantar Sifo har utført på vegne av batteriprodusenten GP. I Sverige ønsker 30 prosent et forbud, mens 27 prosent av danskene og 20 prosent av finnene ønsker et forbud mot engangsbatterier, tilsvarende 21 prosent i Norge.

Data fra Eurostat viser at nordmenn årlig kjøper rundt 3 000 tonn med husholdningsbatterier. Kun 37 prosent av disse leveres til gjenvinning. Med andre ord: to av tre engangsbatterier blir ikke gjenvunnet, men ender i søpla.

Bare én av ti nordmenn foretrekker i dag å bruke oppladbare batterier fremfor engangsbatterier. GP, som produserer oppladbare batterier, mener ikke uventet at et forbud mot engangsbatterier kan være veien å gå for å endre forbruksmønsteret.

– Når 21 prosent av nordmenn ønsker et forbud mot engangsbatterier, til tross for at relativt få bruker oppladbare batterier i dag, er det viktig at stadig flere forbrukere går fra tanke til handling. Det er en stor klimagevinst ved å gå over til oppladbare batterier, sier Malin Torberntsson, leder for marked og utvikling i GP Batterier i Norden.

Klimabelastningen ved fremstillingen av ett oppladbart batteri tilsvarer ifølge GP fire alkaliske engangsbatterier med samme mengde energi. Dette innebærer at det er en klimafordel fra og med femte oppladning sammenlignet med å bruke engangsbatteri. Moderne, oppladbare batteri kan lades opp til 500 ganger.

I undersøkelsen svarer hver tiende nordmann (13 prosent) at de ikke viste at oppladbare batterier eksisterer. Oppladbare batterier kom på 1990-tallet. Teknologien har utviklet seg mye siden den tid.

Powered by Labrador CMS