Nyheter

Sterk vekst i salget av importerte franske poteter

I løpet av fem år er salget av franske importpoteter tredoblet. Samtidig stuper salget av norske poteter, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Mens vi i 2009 spiste 4785 tonn franske poteter, var forbruket steget til 14.422 tonn i 2013. Det tilsvarer en tredobling på fem år.

I samme periode har salget av norske poteter stupt: I 2009 ble det solgt nesten 83.000 tonn norske poteter. I fjor var salget sunket til under 56.000 tonn – en nedgang på hele 32 prosent.

Jon Olav Forbord i Norsk Landbruksrådgivning er ikke overrasket over at franske poteter stjeler markedsandeler fra sine norske kolleger. – Vi har etterspurt nytenking og satsing på nye potetprodukter i årevis. Nå viser det seg at importerte poteter har gjort jobben i stedet, sier han.

Han sier importen av små, franske poteter opprinnelig startet for å forsyne restauranter. Snart ville også forbrukerne ha små poteter. – Det kom litt brått på næringa, som ikke klarte å produsere og levere på kort varsel. Dermed ble import løsningen. I dag er det ikke bare små poteter som importeres fra Frankrike, men også store.

Per Harald Agerup, seniorrådgiver i Bondelaget, er bekymret over utviklingen. – Vi har sett denne utviklingen over flere år. Norske poteter har en utfordring i markedet, og produsentene må samarbeide enda mer med Bama og Gartnerhallen om hvordan de skal presenteres i butikken, sier han til Nationen.

Powered by Labrador CMS