Nyheter

Vikingmelk feirer 125 år

Vikingmelk er med sine nå 125 år er det lengstlevende produktet i norske dagligvarehyller.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver produsenten Nestlé i en pressemelding.

Hvert år lanseres flere hundre nye dagligvarer i Norge, men kun noen ytterst få får et langt liv.

Norske Doktor Olav Johan Sopp lyktes i 1891 å utvikle en metode for å produsere hermetisert, kondensert melk uten tilsatt sukker. Viking Melk ble raskt en suksess, og tidlig på 1900-tallet gikk hele 15 prosent av den årlige norske melkeproduksjonen med til å produsere produktet. Fra melkefabrikken på Kapp ved Mjøsa ble det revolusjonerende produktet i sin tid solgt verden over, på eksotiske destinasjoner som Cuba og Panama til Kina, Filippinene, og Japan.

Blant de første investorene i Sopps banebrytende innovasjon fant man flere pengesterke nordmenn, inkludert kongefamilien, statsråd Hans Rasmus Astrup, verkseier Thune, ølbrygger Ringnes og tobakkshandler Andresen. Allerede i 1898 kjøpte imidlertid sveitsiske Nestlé opp selskapet, som sin første investering utenfor hjemlandet.

Hermetisert melk var praktisk i tiden før folk flest fikk kjøleskap hjemme, og et populært produkt både til sjøs og i skauen. I dag, 125 år etter lanseringen, peker pilene igjen oppover for salget.

Søndag 11. september markeres begivenheten der det hele begynte – på Melkefabrikken på Kapp, ved Mjøsas bredder. Nestlé inviterer voksne, barn og unge til gratis feiring med leker, vikingskip, kaffe, Viking-vafler, en gigantisk bursdagskake og matmarked med lokale matprodusenter. Under feiringen blir det kakeshow med Norges største kakeblogger, Kristne Ilstad fra Det søte liv og konditorkjendisen Pascal Dupuy. Bloggeren Husmorlykke gir også et kurs i å lage finnbiff for dem som liker Viking Melk i middagsmaten.

Den store begivenheten feires i samarbeid med Østre Toten kommune, Mjøsmuseet og Kapp Næringshage.

Powered by Labrador CMS