Nyheter

Nortua-kritikk fra Borten Moe

Sp-nestleder Ola Borten Moe mener Nortura har gitt fra seg makt og kan forvitre på fem år om selskapet ikke tar grep, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

SP-nestlederen er kritisk til at Nortura-styreleder Sveinung Svebestad ligger på 17.-plass og konsernsjef Arne Kristian Kolberg på nummer 30 på Nationens og Bondebladets liste over de hundre mektigste i landbruket. Begge ligger langt bak dagligvaremaktens mektige aktører.

Ifølge Borten Moe mister kjøtt- og eggsamvirket Nortura kontroll over foredlingsleddet, ikke klarer å konkurrere mot kjedenes egne merkevarer, har et for høyt kostnadsnivå og lav inntjening i forhold til konkurrentene, har gitt fra seg makt ved å gi fra seg distribusjonen og ikke vært gode nok på produktutvikling, skriver Nationen.

Han mener Nortura har fullstendig mistet kontrollen over markedet for hvitt kjøtt og egg, og taper mot kjedenes egne merkavarer.

– Hvis de driver like dårlig på de andre kjøttslagene, er det bare et spørsmål om tid før resten ryker også, sier Ola Borten Moe til Nationen.

Informasjonssjef Eskil Pedersen i Nortura parerer med at selskapet har tatt omfattende grep i nyere tid, og at lønnsomheten har gått kraftig opp. Han får støtte fra styreleder Bernt Mikaelsen i Norsk Fjørfelag.
– Er det noen steder Nortura virkelig har tatt grep så er det på egg og hvitt kjøtt, sier Mikaelsen til Nationen.
Powered by Labrador CMS