Nyheter

Syv produkter står for halvparten av svinnet

Ifølge en ny studie utført av forskere på Karlstads universitet, er det syv produkter som står for halvparten av alt svinn i svenske frukt- og grønnsaksdisker.

Publisert Sist oppdatert

– For butikkene kan det være lønnsomt å bruke mer personaltid på tiltak som reduserer svinn av frukt og grønt i butikk, og dermed spare både penger og miljø, sier doktorand Lisa Mattsson ved Vipp Forskarskola på Karlstads universitet i en pressmellding gjengitt av Fri Köpenskap.

I undersøkelsen analyserte man svinnet i frukt- og grøntavdelingene i tre store dagligvarebutikker ut fra mengde, økonomisk kostnad og klimapåvirkning, og forskerne kom da frem til at bananer, epler, tomater, salat, paprika, pærer og druer sto for halvparten av svinnet.

Ifølge forskernes nytte-/kostnadsanalyse vil en dobling av arbeidstid som benyttes til svinnreduserende tiltak kunne minske svinnet med 10 prosent.

Powered by Labrador CMS