Nyheter

Dyrere mat med biodrivstoff

ABERDEEN/BEIJING: Bøndene produserer mer biodrivstoff, og dermed blir maten dyrere. Kornprisene øker 13 prosent i år, og i neste omgang drives prisene oppover også på kjøtt, melk og ris.

Publisert Sist oppdatert

«Agflasjon». Det er den nye betegnelsen på problemet som noen av dommedagsprofetene tror at kan bli like alvorlig for verden som den globale oppvarmingen. Men de to fenomenene henger sammen. Når regjeringene gjør så godt de kan for å bremse oppvarmingen, blir ett av resultatene større kamp om bøndenes avlinger. Næringsmiddelindustrien slåss med oljeselskapene om produktene fra de samme jordbruksarealene.

13 PROSENT OPP

FNs mat- og jordbruksorganisasjon, FAO, fastslår i den siste «Food Outlook»-rapporten sin at kostnadene for å importere mat, blir stadig høyere. Verdens utgifter til matimport ser ut til å passere 400 milliarder dollar i år - nesten fem prosent over rekorden fra i fjor. Kornsorter som mais, bygg, rug, havre, sorghum og hirse, som først og fremst brukes til dyrefôr og oljer (og nå også biodiesel), ser ut til å bli 13 prosent dyrere i år enn i fjor. Når fôret blir dyrere, blir det i neste omgang høyere priser på kjøtt og meieriprodukter. I flere tilfeller, som med kjøtt og ris, kommer større innkjøp over hele verden også til å drive opp prisene.

Produksjonen av korn øker også. - Likevel kommer det totale tilbudet neppe til å kunne tilsvare den forventede økningen i etterspørselen; ikke bare fra den tradisjonelle næringsmiddel- og fôrsektoren, men spesielt fra den raskt voksende biodrivstoff-industrien, sier Abdolareza Abbassian, en av forfatterne bak FAOrapporten.

BEKYMRET I FINANS

Finansanalytikerne advarer mot utviklingen, forteller avisen Scotland on Sunday.

- Gitt den endrede etterspørselen etter mat og etableringen av energibransjen som storforbrukere av matvarer, er det ikke overraskende å se matprisene legge press på inflasjonen, skriver Merrill Lynch-analytiker José Rasco.

- Jeg er overrasket over at det fremdeles er så få som bekymrer seg for den globale inflasjonen, supplerer ABN Amro-økonom Tim Drayson.

- Det er økende bekymring i matindustrien for at den nåværende oppsvingen i prisene er strukturell snarere enn syklisk, ifølge matanalytiker John Parker i Deutsche Bank. Sagt på en annen måte: At prisøkningen er varig, ikke midlertidig.

SLITER

Nå er de økende prisene på vei ut i butikkene. Den amerikanske sjokolade-kjempen Hershey regner med lavere inntekter på grunn av økende melkepriser, og Nestlé forteller investorene at konsernet ikke klarer å takle de økende melkeprisene bare ved å ta mer betalt for produktene sine.

Det internasjonale pengefondet IMF peker på hvordan mais- og soyaprisene er i ferd med å henge seg på prisutviklingen på råolje. Prisene på maisolje, soyaolje og sukker kommer trolig til å utvikle seg i samme takt som oljeprisene, spår IMF.

I nummer 16 i fjor fortalte Handelsbladet FK første gang om sammenhengen mellom biodrivstoff og dyrere mat. Siden har vesteuropeiske og nordamerikanske ledere fortsatt satsingen på drivstoffet som kan sørge for reduserte CO2-utslipp. I Kina, derimot, hvor politikerne ikke trenger å bekymre seg om gjenvalg, er reaksjonen den stikk motsatte. Kommunistpartiet der har varslet stans i produksjonen av etanol fra mais og andre matvekster, som følge av kraftig vekst i matprisene. - Matbasert etanoldrivstoff kommer ikke til å være veien fremover for Kina, uttaler Xu Dingming i landets nasjonale energigruppe.

Powered by Labrador CMS