Nyheter

Høyere dødelighet blant økohøns

Det er dobbelt så høy dødelighet i økologisk eggproduksjon som annen produksjon. Dyrevernalliansen mener bøndene må investere mer tid, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Norturas eggkontroll undersøkte i 2010 dødeligheten for rundt 30 prosent av hønene til sine produsenter. For høns i miljøbur - den nye typen med vaglepinne, verpekasse og sandbad som blir standard fra nyttår - var dødeligheten på rundt 3,4 prosent. For frittgående høns var den på i overkant av 4,5 prosent.

- Det er større sjanse for at hønene skader seg når de går fritt, særlig i de nye anleggene der de kan fly opp og ned i flere etasjer, sier Kristian Hoel i fagsenteret Animalia til avisen. Høner er nemlig aggressive dyr som lever i flokk, men flokkhierarkiet blir brutt opp når 7500 høner er i samme rom. Da kan hønene få problemer med å tilpasse seg sosialt, og det blir mer hakking.

Animalia har ikke tall for dødelighet på høner i økologisk drift i Norge, men viser til tall fra danske Landcentret Fjerkræ som sier at dødeligheten der er rundt 10 prosent. Danskene bruker brune høner i økologisk produksjon, en type som er mer aggressiv enn den hvite som brukes i Norge. Det er derfor trolig lavere dødelighet i Norge, mener Hoel.

Marianne Kulø, vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, sier at forklaringen på de høye tallene er at frittgående høns er en mer krevende driftsform. - Det er dessverre stor variasjon mellom tidsbruk og kompetanse hos de ulike bøndene med frittgående høns, sier Kulø, men mener at stadig flere bønder har økt sin kunnskap om hvordan man kan legge til rette for at høna skal trives og at tapstallene går ned. Organisasjonen vil fortsette å jobbe for å påvirke bøndene til å satse økologisk.

Powered by Labrador CMS