Nyheter
Hyller dagligvarens suksesshistorier
Onsdag ettermiddag fikk Fjordland, Unil, Ostecompagniet, Lerum Konserves og Litago tildelt utmerkelsen «Design Effekt». Nille ble tildelt den prestisjetunge prisen «Design Effekt Grand Prix» for strategisk designsatsing.
Utmerkelsene ble overrakt under Næringslivsdagen 2010, som ble arrangert av Norsk Designråd 20. oktober i Oslo.
– Disse matbedriftene har bevist at strategiske designinvesteringer gir konkrete resultater, og er levende bevis på at veien til lønnsomhet kan gå gjennom design, sier prosjektleder Marte Grevsgard i Norsk Designråd i en pressemelding.
Juryen, som utelukkende besto av representanter fra næringslivet, vurderte lønnsomheten og resultatene i totalt 18 søknader, og 12 av disse ble tildelt utmerkelsen. Blant dem var Lerum, som har oppnådd 87 prosent andel av total markedsvekst for syltetøy/marmelade etter relansering av Lerums Utvalde.
– Lerum er et klassisk eksempel på hvordan strategisk designsatsing kan være med på å snu et negativt utgangspunkt og skape lønnsomhet, vinne markedsandeler og gjøre kundene fornøyde. Det er vanskelig å finne bedre grunner til å satse på design, mener Grevsgard.
– Konkurrentene begynte å dra fra oss, og vi skjønte at vi kommuniserte feil til forbrukerne. Vi trengte en ekstrem forvandling. I tillegg til nytt design bestemte vi oss for å gjøre oppskriften på syltetøyet bedre, sier administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug.
Rakettvekst for dessertyoghurt
Det er ikke rakettforskning, men derimot et solid stykke yoghurtforskning som ligger bak Fjordlands suksesshistorie med Yoplait L’amour. I løpet av ett år har vaniljeyoghurtserien hatt en omsetningsvekst fra 7,6 til 28,5 millioner kroner. Dette tilsvarer en verdivekst på hele 276 prosent. Totalt økte salget av dessertyoghurter med 55 prosent i Norge det siste året, og Yoplait L’amour står alene for 75 prosent av denne veksten.
– Vi har jobbet grundig og tatt kundene på alvor. De har klart og tydelig fortalt oss hva slags type yoghurt de ønsker, og nå fyller vi et behov i markedet som ikke var dekket tidligere, forteller Irene Wegner Hausken, sjef for meieriprodukter i Fjordland.
Feinschmeckersuksess
Med 100 millioner kroner i omsetning første året og hele 110 produkter å velge i blant er «Jacobs Utvalgte» en av de fremste suksesshistoriene i dagligvarehandelen de siste årene. Inspirasjonen er hentet fra en helt spesiell matforretning som ligger på Holtet i Oslo.
– Stadig flere kunder er ute etter noe ekstra på middagsfronten, ikke bare til helgen men også på en vanlig ukedag. Vi så et stort potensial for egenproduserte kvalitetsprodukter, slik at vi kunne bygge lojalitet og øke omsetningen blant de mest kvalitetsbevisste kundene, forteller Nina Brendsrud-Andersen, markedssjef i Unil – NorgesGruppens markedsføringsorganisasjon for egne merkevarer.
– Markedet har tatt imot Jacobs Utvalgte på en svært god måte, og vi har bevist at det faktisk er rom for et spisset premiumkonsept også i Norge. Vi kommer til å satse mye på Jacobs Utvalgte fremover, og kommer til å utvide med stadig flere produkter, sier Brendsrud-Andersen i pressemeldingen.
Muggen design
Historien bak den skarpe ostesuksessen til Tine-eide Ostecompagniet startet med et mislykket designprosjekt. I 2007 ble emballasjen til de tre blåmuggostene Norzola, Normanna og Royal Blue ble endret for å redusere produksjonskostnadene. Resultatet ble katastrofalt.
– Den nye folien tålte ikke transport. Dessuten var designet helt ulikt det gamle som kundene var vant med. Mens markedet for blåmuggoster var i vekst, sank markedsandelene våre med inntil 43 prosent, forteller produktgruppesjef Debbie Burkey.
Ostecompagniet satt seg ned med Dinamo Design for å puste liv i de gamle ostene. Relanseringen i begynnelsen av 2009 var en umiddelbar suksess. Kundene trykket de gamle ostene i ny emballasje til sine bryst. Norzola ble det største suksessen, men en verdiøkning på 36 prosent på ett år.
Melk eller yoghurt?
Behovet for å skille smaksatt melk fra yoghurt var bakgrunnen for det omfattende designprosjektet som ligger bak relanseringen av Litago Drikke. Sammen med Tangram Design forvandlet TIine en hodepine til en gullgruve.
– Litago Drikke ble av enkelte oppfattet som usunt, og dette skadet også Litago Yoghurt, forklarer Anette Tvenge, merkevaresjef i Tine. Noe måtte gjøres. Et nytt og oppdatert designhierarki ble laget, med modermerket Litago på toppen og de ulike seriene under. Høsten 2008 ble Litago Drikke relansert, og forbrukernes dom kan lett leses av tallenes klare tale. I løpet av ett år økte omsetningen fra den smaksatte melken med hele 115 prosent, og Tine grep anledningen til å lansere stadig flere varianter i serien. Per dags dato ligger totalomsetningen på omkring en kvart milliard kroner.
Grand Prix til Nille
Også Nille ble hedret onsdag. Billigkjeden har mottatt den prestisjetunge prisen «Design Effekt Grand Prix» for sin strategiske satsing på design. Billigkjeden fikk til en omsetningsvekst 1,1 millioner kroner per butikk, økte antall kunder med 21 prosent og omsetning per kunde med hele 37 prosent.
Det var en offensiv administrerende direktør Pål Wibe som tok imot prisen fra NHO-sjef John G. Bernander. – Vi er allerede i ferd med å designe morgendagens Nille-butikker, så i 2015 satser vi på å vinne igjen, fastslo han.
– Vi har nå bevist at det ikke trenger å være noen motsetning mellom å være billig og samtidig god på design. Investering i design har vært – og vil fortsette å være – en viktig årsak til fremgangen vi opplever som kjede, sa Wibe etter prisoverrekkelsen.