Nyheter

Nye kreft-bevis mot kjøtt

En ny svensk studie publisert i British Journal of Cancer viser at risikoen for kreft i bukspyttkjertelen øker med 19 % for hvert femtiende gram bearbeidet kjøtt som spises daglig. - Denne studien viser oppsiktsvekkende resultater, sier Kari Tande Hansen i Oikos.

Publisert Sist oppdatert

Hun mener studien forsterker betenkeligheten mot bruk av tilsetningsstoffer som nitritt i kjøtt. Sammenhengen mellom bearbeidet kjøtt og kreft har vært omstridt i Norge etter at myndighetene la frem sine nye kostråd for ett år siden. Her anbefaler de folk å begrense inntaket av bearbeidede kjøttprodukter fordi de mener det er en overbevisende årsakssammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og kreft i tykk- og endetarm. Med bearbeidede kjøttprodukter menes produkter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt. Anbefalingen om maks 500 gram rødt kjøtt per uke har vært tung å svelge for kjøttbransjen, som mener kreftbevisene ikke finnes.

- Jo mer prosessert kjøtt man spiser, jo mer øker risikoen for kreft, sier forsker Susanna Larsson ved Karolinska Institutt i Stockholm ifølge oikos.no. Studien viser at det ikke er kjøttet i seg selv som øker risikoen for kreft, men de stoffene som tilsettes for å øke holdbarheten på produktene, blant annet tilsetningsstoffet nitritt.

Nitritt forekommer i de fleste bearbeidede kjøttprodukter. Det øker holdbarheten, men gir også et penere utseende på produktet i form av den røde fargen kjøttproduktene har. Nitritt i matvarer beskytter mot bakterier som kan føre til botulisme, en matforgiftning som i verste fall kan være dødelig. På den annen side kan nitritt omdannes til nitrosaminer i kroppen, som kan være kreftfremkallende. «Selv ved å følge de norske anbefalingene for inntak av rødt kjøtt vil man altså i følge den svenske studien kunne ha et inntak som kan føre til økt risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen» konkluderer Oikos.

Powered by Labrador CMS