Nyheter

Over 1000 smittet i E.coli-utbrudd

Ti tyskere har mistet livet, samtidig som over 1 000 er antatt smittet som følge av et E.coli-utbrudd som knyttes til spanske agurker. Foreløpig er det ikke meldt om tilfeller i Norge, melder NTB.

Publisert Sist oppdatert

Tyske myndigheter jobber nå på spreng for å finne smittekilden. Mistanken rettet seg først mot spanske agurker, og fredag fastslo EU-kommisjonen at økologiske agurker fra Sør-Spania er bekreftet som en av smittekildene. Men myndighetene fortsetter også å undersøke nederlandske og danske agurker.

I Sverige oppgir Smittskyddinstitutet at 36 svensker så langt er smittet, mens elleve dansker er bekreftet smittet. Folkehelseinstitutteter i Norge har imidlertid ikke fått meldinger om smittetilfeller i Norge som kan knyttes til det tyske utbruddet.

Mattilsynet har heller ikke mottatt informasjon fra norske importører som tyder på at agurkene som mistenkes å være smittekilden, er på markedet her i landet. Nesten all agurk som omsettes i Norge nå er norskprodusert.

– Vi har så langt ingen grunn til å tro noe annet enn at det er trygt å spise de agurkene som selges i norske butikker, sier rådgiver Torunn Stalheim i tilsynets seksjon for planter og vegetabilsk mat til NTB.

I Tyskland blir folk advart mot å spise agurker, tomater og salat, og noen av produktene er blitt fjernet fra butikkhyllene.

– Norske importvirksomheter har ansvar for å ta forholdsregler for å sikre at maten er trygg. Dersom agurker fra de mistenkte virksomhetene distribueres til Norge, vil Mattilsynet får beskjed om dette gjennom det europeiske meldesystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Vi vil følge sporingsarbeidet på kontinentet nøye i dagene som kommer, påpeker Torunn Stalheim på Mattilsynets hjemmesider.

Powered by Labrador CMS