Nyheter

Revival of the fittest

FLERE ANLEDNINGER: Kundene vil ha kvalitet, inspirasjon, helse og ferskvarer - og velger lavpriskjedene for å få det. Nå vokser lavpriskjedene mest, først og fremst takket være Rema og Kiwi. - Det kommer til å fortsette, sier Nielsen-sjef Arne H. Reiler, som kaller utviklingen «revival of the fittest».

Publisert Sist oppdatert

Alle trender peker i retning gode tider for supermarkedene og hypermarkedene. Kundene vil ha sunne produkter, de vil ha høy kvalitet og de vil ha ferskvarer.

Likevel er det lavpriskjedene som stikker av med de helse- og kvalitetsbevisste kundene.

Ferskt og billig

- Vi har vært inne i et år hvor kvalitet, inspirasjon og ferskvare sto høyt på agendaen. Likevel er det lavpris som øker, sier Arne H. Reiler i Nielsen. Han forklarer det slik:

- Lavpriskjedene er blitt mer relevante på flere av ukens dager og i flere situasjoner. Lavpriskjedene greier å trekke til seg flere av ukens handleanledninger, i tillegg til at de klarer å øke snittkjøpet.

Rema-endringer virker

Reiler trekker frem de ominnredede Rema-butikkene, med flere ferskvarer og frukt først på handleturen, som et eksempel på hva som får kundene til å bruke flere kroner hver gang de besøker butikken. Dermed har ominnredningen sikret Rema økte andeler. Samtidig ligger det et faremoment for Rema i den økte snitthandelen:

- Rema øker ikke prisposisjonen sin lenger. Kiwi tar noe innpå. Når kundene bruker litt mer penger hver gang, lurer de på om det er blitt dyrere på Rema 1000. Psykologisk kan det være en trussel mot prisposisjonen som det er viktig å være oppmerksom på, sier Arne Reiler.

Oftere lavpris

- Lavpriskjedene har styrket seg på det som er relevant for kundene: utvalg, presentasjon, frukt og grønt og samtidig redusert avstand til konkurrerende konsepter. Lavprisbutikkene er blitt gode nok i flere situasjoner, konstaterer Nielsen-sjefen. At folk opplever økonomien som trangere, kan forsterke utviklingen. Det betyr økt prisbevissthet.

- Resultatet er fortsatt vekst i dette segmentet. Revival of the fittest.

På produktsiden øker yoghurt, juice/nektar, meksikansk mat og snacks enda mer i år enn tidligere. De øvrige blant de raskest voksende varegruppene - ferske ferdigretter, ferskt fjærkre, ferske brød, frukt og grønnsaker - øker fremdeles, men ikke like mye som i fjor.

Powered by Labrador CMS