Nyheter

Sjekker en rekke matvarer

Veterinærinstituttet analyserer nå et stort antall prøver av mat og husholdningsavfall, tatt ut fra hjemmene til de smittede E.coli-barna. Ingen smittekilde er foreløpig påvist.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidet med å lete etter en mulig felles smittekilde for E.coli-tilfellene har kommunelegene og det lokale Mattilsynet i de respektive kommunene tatt prøver i pasientenes nærmiljø og intervjuet foreldre og familiemedlemmer.

Prøvene omfatter så godt som alt en vanlig familie har i huset.

Mattilsynet understreker derimot at den spesielle E. coli-varianten som det nå letes etter, sorbitolfermenterende E. coli O157, aldri har vært påvist i matvarer tidligere. Bakterien har i bare noen få tilfeller vært funnet hos dyr i Europa, men aldri hos dyr i Norge.

- Så lenge vi ikke har noen spesiell matvare eller smittekilde å advare mot, må Mattilsynet basere seg på generelle råd om hygiene. Sykdomsfremkallende E.coli smitter gjennom kontakt med avføring fra mennesker eller dyr, gjennom forurenset vann, gjennom forurenset mat som ikke har gjennomgått tilstrekkelig varmebehandling eller via direkte eller indirekte kontakt med dyr eller mennesker som er bærere av bakterien. Friske smittebærere forekommer også, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Ingen sammenheng

Nå har for øvrig Folkehelseinstituttet konstatert at HUS-tilfellet som ble varslet hos et barn under ti år i Møre og Romsdal, skyldes en annen E.coli O157 enn hos de barna som er knyttet til utbruddet.

Dermed er det fortsatt fem barn som kan knyttes til utbruddet mens prøvene til to barn (fra Hordaland og Nordland) fortsatt undersøkes.

- Vi har fremdeles ikke noen mistanker i denne saken, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Fredag møtes Matsmittekomiteen for andre gang under dette utbruddet. - Vi håper at komiteen kan hjelpe oss videre i etterforskningen, sier Aavitsland.

Powered by Labrador CMS