Nyheter

Søndagsåpne butikker gir dyrere matvarer

Hvis det blir åpnet for søndagsåpne butikker i Norge vil prisen på dagligvarer øke med mellom 1 og 1,4 prosent. Dette viser beregninger som Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har gjort på oppdrag for Norgesgruppen og Coop Norge.

Publisert Sist oppdatert

NILFS beregninger viser at dagligvarehandelen vil få en netto merkostnad på mellom 1,7 og 2,5 milliarder kroner hvis det gis generell tillatelse til å holde søndagsåpent.

- Marginene er små i dagligvarehandelen, og i tillegg har sektoren hatt en meget sterk arbeidskraftproduktivitetsvekst/effektivisering de senere år. Det er derfor liten grunn til å tro at merkostnaden ved å holde åpent på søndag, kan absorberes i handelen. Det er dermed sannsynlig at mye av merkostnaden vil måtte bli veltet over på forbrukerne, sier forsker Ivar Pettersen i NILF i en pressemelding som Coop Norge har sendt ut.

Dagligvarehandelen utgjør ca. 40 prosent av norsk detaljhandel. Det er sannsynlig at åpning for søndagsåpent vil få de samme konsekvensene for andre deler av handelen.

Norgesgruppen og Coop Norge ser alvorlig på beregningene som viser at maten kan bli dyrere
dersom det åpnes for søndagsåpne butikker.

- Vi ber Regjeringen foreta en grundig konsekvensanalyse før det eventuelt legges frem
forslag for Stortinget om søndagsåpne butikker. Hva som skjer med prisen på
matvarer, må være en viktig del av en slik utredning, sier kommunikasjonsdirektør
Kristin Paus i Coop Norge og konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen.

Powered by Labrador CMS