Nyheter

FN-dag mot matsvinn

Matsvinn har fått sin egen FN-dag. Verdens første internasjonale dag mot matsvinn markeres i dag, 29. september.

Publisert Sist oppdatert

Hensikten med den første internasjonale dagen mot matsvinn er å bevisstgjøre om viktigheten av å redusere matsvinn lokalt og globalt.

EUs plattform for matsvinn oppfordrer alle medlemslandene og organisasjoner til å markere dagen. I Norge benytter Matvett anledningen til å synliggjøre bedriftene som har tilsluttet seg bransjeavtalen, ved å dele gode eksempler på bedriftenes tiltak i sosiale medier.

Også Too Good To Go markerer dagen. Etter at ordningen startet, har nordmenn reddet 3,7 millioner poser med overskuddsmat fra å ende opp som svinn. Så langt i år ligger tallet på 1 million poser – en økning på 13 prosent fra samme periode i fjor. Parallelt har Too Good To Go registrert 270.000 nye brukere det siste året.

– Mange butikker og forbrukere bidrar positivt, og det har skjedd mye på få år. Da vi startet opp i Norge i 2016 var ikke matredding så vanlig, men nå er det blitt et begrep, og det lover godt for den videre bekjempelsen av matsvinn. Vi drømmer om at dette skal bli like vanlig som å pante flasker, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go Norge i en pressemelding.

Hun får støtte av Mette Havre, leder i Spis opp maten, som nå har over hundre tusen følgere på sosiale medier.

– Ved å være bevisst på å bruke opp hele råvaren, være kreativ med rester og unngå svinn, forlenger vi matvarenes levetid og utnytter naturressursene på en mye bedre måte. Derfor er det kult at matredding er blitt populært. Folk lager restemiddag til den store gullmedaljen, butikkene fronter brune bananer, kjente kokker byr på resteoppskrifter og nye løsninger bidrar til å tilgjengeliggjøre overskuddsmaten. I tillegg er vi mange som jobber hardt for å sette dette på agendaen og skape engasjement, sier hun.

For øyeblikket hentes det rundt 6000 forundringsposer per dag på landsbasis. Dagsrekorden ble satt torsdag 24. september i år; 6366poser med mat unngikk å ende opp som svinn den dagen, noe som er det høyeste antallet på én dag noensinne.

FAKTA OM MATSVINN

  • Én tredjedel av all mat som produseres globalt ender som matsvinn. Samtidig sulter 800 millioner mennesker på verdensbasis.
  • Matsvinn står for rundt 8 prosent av de globale, menneskeskapte klimagassutslippene. Det gjør matsvinn til en av verdens største miljøutfordringer.
  • Reduksjon av matsvinn er en av de mest effektive måtene å kutte klimagassutslipp på.
  • Norske myndigheter og matbransjen har inngått en bransjeavtale om å halvere matsvinnet fram mot 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.
  • I Norge kaster vi 385.000 tonn mat i året.
  • Norske forbrukere står for rundt 60 prosent av det kartlagte matsvinnet. Vi kaster hver 8. handlepose.
  • Nordmenn kaster for eksempel 170.000 brød hver dag.

Kilder: Matvett og NORSUS, Regjeringen, Framtiden i våre hender, Spis opp maten og Too Good To Go

Powered by Labrador CMS