Lite økologisk: Ass. butikksjef Anders Nordhagen og øl- og mineralvannansvarlig Alex Topkah hos Meny Ringnes Park selger mye øl, men så godt som ingenting er økologisk.
Nyheter
Øko-ølet som forsvant
Produksjon og omsetning av økologisk øl har vært for nedadgående i Norge i flere år.
– Etterspørselen etter økologisk øl er svært liten, noe som gjør at vi har et forholdsvis smalt sortiment. Vi forsøker å ta inn de variantene som kundene ønsker seg, men det er veldig få som tilbyr økologisk øl, og det blir færre og færre. Det er kundene som bestemmer, og liten etterspørsel gjør det vanskelig både for dem som produserer, og dem som selger økologisk øl, fremholder Steinar Lauritsen, kategoriansvarlig for drikke i Meny.
Ikke på Grünerløkka
I uke 17 i år solgte drikkeavdelingen hos Meny Ringnes Park øl og mineralvann for 430.000 kroner. Ølandelen av butikkens totalomsetning, som endte på 212 millioner i 2021, ligger på rundt 10 prosent. Så godt som ingenting er økologisk. Dette til tross for at butikken på Grünerløkka i Oslo har en kundegruppe som er blant de mest øko-interesserte i landet.
– Økologisk øl er dyrere enn annet øl, og kundene bruker ikke så mye penger på det, erkjenner ass. butikksjef Anders Nordhagen og øl- og mineralvannansvarlig Alex Topkah.
Da Dagligvarehandelen var innom, har de to problemer med å lokalisere noen øko-øl i hyllene i det hele tatt.
– Vi ønsker å tilby kundene en bredde i utvalget av øltyper, inkludert økologisk, men det er lite å få tak i, konstaterer de.
Dyrt å produsere
Eiker Ølfabrikk, landets første og eneste rene øko-bryggeri, la ned driften i 2019 grunnet sviktende omsetning. Bryggeriet hadde 20 varianter i produksjon i begynnelsen av 2019, hvorav seks ble solgt i dagligvarebutikker, men opplevde en markant svikt i salget fra starten av 2018 og utover i 2019.
Kommunikasjonssjef Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen hadde den gang følgende kommentar til nedleggelsen:
– Det er synd at tilbudet av økologisk øl ikke er større. På lik linje med økologisk mat er det en etterspørsel der. Nå er det ingen andre rene økologiske bryggerier igjen, men det tror jeg rett og slett er et kostnadsspørsmål. Det å lage økologisk øl er mer kostbart på grunn av råvarene. Så for småskalabryggeriene med små marginer er det kanskje enda vanskeligere å produsere økologisk.
I 2022 er ikke situasjonen lysere, og fremtiden er uviss, mener Ramseng i en ny kommentar.
– Så vidt jeg vet er det ingen bryggerier som per i dag produserer økologisk øl. Hvordan det kommer til å bli framover er vanskelig å spå noe om, sier hun til Dagligvarehandelen.
Lav betalingsvilje
Av de store bryggeriene prøvde Hansa Borg seg for noen år siden med økologisk pilsner som ble trukket fra markedet veldig fort. Ringnes Økologisk holdt ut lenger, men ble sanert for ett år siden på grunn av lave volumer og fallende salgstrend, opplyser kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.
– Vår konklusjon var at økologiske varianter i ølkategorien er mindre viktige for forbrukerne enn vi trodde da vi lanserte produktet. En årsak kan være at øl oppfattes som et naturlig produkt med få ingredienser, og at det er relativt liten vilje til å betale ekstra for en økologisk og ufiltrert variant, sier Bruusgaard, som påpeker at det på grunn av reklameforbudet også er utfordrende å nå frem med budskapet.
Enklere uten alkohol
– På Ringnes Økologisk var det kun en nøytral påstand på pakningen som sa noe om at produktet var økologisk. Muligens vil det derfor være enklere å introdusere en økologisk øl av et alkoholfritt merke, hvor det er lov til å kommunisere forskjellen og snakke opp egenskapene og fordelene. Dette vil også være med på å forsvare et økt prispunkt, tror Bruusgaard.
– Har dere planer om å komme tilbake med et økologisk øl?
– Når det gjelder våre fremtidsplaner, holder vi bevisst kortene tett til brystet. Det jeg kan si er at vi følger godt med på forbrukertrendene, sier han.