Kjøpmann Bjørn Bendiksen på Eurospar Tomasjord leder kjedens største butikk. I fjor fikk supermarkedet en nettoomsetning på 141,73 millioner kroner, til tross for at veiarbeid gjorde at det er i tre måneder var begrenset adkomst til butikken.
– Tomasjord og de andre Eurospar-butikkene i byen gjør det bra fordi vi over mange år har vært en av de råeste i landet på lokal markedsføring, sier kjøpmann Bjørn Bendiksen.
Ny og større butikk
Om få uker begynner arbeidet med å utvide og oppgradere Eurospar Tomasjord. Butikken skal utvides fra 1 200 til 2 300 kvadratmeter. Det er seks år siden de første planene ble lansert, men først nå har kommunen gitt grønt lys for prosjektet.
– Hvor legger du salgslista for den nye butikken?
– Det vil jeg ikke si, men vi gjør dette fordi vi tror det er mer å hente, sier Bendiksen.
– Konkurransen fra lavprisbutikkene er sterk og økende?
– Ja, men vi holder skansen ved hjelp av flotte butikker, god markedsføring og kampanjer som kan konkurrere med de fleste. Jeg får si som en av konkurrentene: Det er sluttsummen på kassalappen som teller, sier Bjørn Bendiksen.
Lokalt eierskap
Eurospar Tomasjord og de andre Eurospar butikkene i Tromsø er en del av Dagligvare Gruppen Tromsø (D-Gruppen). Selskapet eier også 50 prosent i Eurospar Bodø, kjedens femte største. Norgesgruppen eier 39,2 prosent av aksjene i D-Gruppen gjennom sitt selskap Nordnorsk Importkompani, mens Kræmer-familien, Bjørn Bendiksen og adm. direktør Jim Theodorsen har det lokale flertallet (se faktaboks). Det er en miks som sikret dynamikken mellom Norgesgruppen sentralt og D-Gruppen lokalt.
Nei til Meny
Etter det Handelsbladet FK erfarer, har Meny forsøkt å få innpass i Tromsø og Nord-Norge gjennom en omprofilering av Eurospar. Svaret så langt har vært nei. Kjøpmann Bjørn Bendiksen liker ikke at temaet kommer på banen.
– Jeg hører hva du sier, men det vi som bestemmer, sier Bendiksen.
Meny, som har sikret seg solid påfyll fra Helgø i Stavanger og Safari i Bergen, har ikke en eneste butikk i Nord-Norge, bortsett fra et innkjøpssamarbeid med Eide Handel. Derfor er de store butikkene i nord fristende. Handelsbladet FK har snakket med flere sentrale aktører i dagligvarebransjen som mener at en overgang til Meny vil være en strategisk og økonomisk fordel for Norgesgruppen, fordi Meny er konsernets egen kjede, mens Eurospar/Spar er en internasjonal kjede der Norgesgruppen «bare» har rettighetene. Men samtidig blir Eurospar beskrevet som et mer folkelig konsept som passer det nordnorske lynnet bedre.
Påfyll i Tromsø
Torsdag er det klart for Eurospar Langnes, med Coop Obs Tromsø og Rema 1000 K1 som nærmeste naboer. Målet er å hente inn 100 millioner kroner fra det lokale markedet. Skjer dét, får nykommeren innpass på topp 10-listen. Erfaringene etter tidligere utvidelser i Tromsø er gode. Utvidelsen av Eurospar Kræmer i fjor sommer har vært en suksess, uten at det førte til nedgang for de andre butikkene. Kræmer økte salget med 23,8 prosent, og butikksjef Silje Ingebrigtsen har tenkt å klatre videre.
– Jeg satser på nærmere 150 millioner kroner i 2013. Vi har fått mange nye og gode kunder, og vi ligger øverst i D-Gruppen når det gjelder snitthandel. Så jeg er veldig fornøyd, sier Ingebrigtsen til Handelsbladet FK.
Steingode!
Også Eurospar Kvaløysletta har tenkt å bite fra seg. I fjor var butikken nest størst på landsbasis med 117 millioner kroner.
– Konkurransen i Tromsø er så steinhard at jeg tror ikke vi klarer mer enn 130 millioner kroner i år. Det er neppe andre byer som har så sterk konkurranse, og er det ingen som tror meg, så må de bare ta seg en tur nordover, oppfordrer butikksjef Børge Svendsen.
– Tromsø er størst i landet i Eurospar/Spar, hva er etter din mening hemmeligheten?
– Vi er steingode på lokal markedsføring og lokale kampanjer, og vi har et sterkt annonsetrykk i lokalavisene gjennom hele uken. Vi har rett og slett en sterk posisjon ute hos kundene, sier Børge Svendsen.
Tjøme størst
Eurospar har syv butikker på topp 10-listen. Spar Tjøme er størst av de «vanlige» Spar-butikkene. En oversikt over salgsutviklingen i 2012 viser at kjeden har mange butikker som vokser betydelig mer enn markedet. Spar Skåredalen økte med 29,6 prosent, i Lakselv med 25,7 prosent, Hvittingfoss med 22,4 prosent, Uskedalen med 18,1 prosent, Hegra med 17,7 prosent, Flisa med 19,3 prosent og Spar Brumunddal med 25,9 prosent. Regnskapene viser at Spar har flere små supermarkeder i distriktene med god lønnsomhet, noe som er en krevende øvelse i dagligvaremarkedet. Det er et godt signal for kjedeledelsen. Som du tidligere har lest i Handelsbladet FK: Kjededirektør Elisabet Mæland Fosse har vekstplaner i milliardklassen.
Topp 10 i SPar/Eurospar
1. Eurospar Tomasjord, Tromsø, 141,72 millioner
2. Eurospar Kvaløysletta, Tromsø, 117,05 millioner
3. Eurospar Kræmer, Tromsø, 116,77 millioner
4. Eurospar Storgata, Tromsø, 112,45 millioner
5. Eurospar Bodø, 106,83 millioner
6. Spar Tjøme, 91,67 millioner
7. Eurospar Moveien, Sandefjord, 85,27 millioner
8. Spar Kristensen, Drammen, 82,68 millioner
9. Eurospar Blomsterdalen, Bergen, 82,02 millioner
10. Spar Kjelsås, Oslo, 78,46 millioner