Må vaskes: (f.v.) Salgs- og markedssjef Frank Holen, fabrikksjef Egil Bremnes og adm. dir. Rune Myrmel i Norsk Lastbærer Pool har flere vaskelinjer som sørger for rengjorte lastbærere.
Nyheter
Uten paller stopper dagligvarebransjen
Norsk Lastbærer Pool har foret dagligvarebransjen med lastbærere i 15 år og kan jubilere.
– Målet var å løse utfordringene bransjen opplevde med flyten av trepaller, sier adm. direktør Rune Myrmel.
Løsningen ble en returordning eid av Dagligvarehandelens miljøforum og Dagligvareleverandørenes forening.
Plastpaller fra 2010
– Uten lastbærere stopper dagligvarebransjen. Derfor må vi alltid være leveringsdyktige og ha lastbærere tilgjengelige for aktørene i bransjen, fremholder Rune Myrmel.
For å dekke lokale behov og redusere transporten oppbevarer NLP lastbærere hos samarbeidspartnere i Bergen, Stavanger, Ålesund og Tromsø. På Melhus i Trøndelag har poolen funnet grunn til å ha en driftsstasjon.
I 2010 kom det som må kunne kalles en revolusjon i den norske palleverdenen. NLP introduserte halvpaller og helpaller i plast.
Foto Automatisert: Roboter tar hånd om en del av den interne pallelogistikken hos NLP.
– Da vi hadde fått orden på flyten av trepaller, lå veien åpen for å introdusere plastpallen på det norske markedet, sier Myrmel.
To år etter lanserte NLP plastkasser som skulle utfordre pappkassene som dagligvarebransjen er proppfull av.
Neste store skritt var flyttingen fra Oslo sentrum til Langhus i Ski kommune i 2013. NLP flyttet inn et digert bygg på 20.000 kvadratmeter der lastbærerne vaskes og lagres.
Over 99 prosent gjenbruk
NLP råder over og leier ut ca. 4 millioner lastbærere av plast, fordelt på 1,9 millioner paller og 2,1 millioner kasser. Blant pallene utgjør helpallene vel én million, etterfulgt av halvpaller og tredjedels paller.
– Vi har en gjenbruksgrad på over 99 prosent, konstaterer en stolt NLP-sjef.
– NLP er et sirkulært foretak i ordets rette forstand. Vi startet med plastpaller i 2010, og mange av dem er fortsatt i bruk, legger han til.
Livsløpsanalyser konkluderer med at CO2-avtrykket for plastpaller og plastkasser er betydelig lavere enn for trepaller og D-pak av kartong. Plastpallenes og plastkassenes lange levetid bidrar sterkt til dette.
Kassene henger etter
NLP håndterer 97-98 prosent av pallestrømmen i dagligvarebransjen. De fleste leverandører og grossister har gått over til plastpall, som nå står for cirka 60 prosent av palleflyten i bransjen.
Plastkassene til NLP utgjør så langt bare noen få prosent av D-pak i dagligvarehandelen. Når det gjelder distribusjonspakningen, baler NLP med den sterke papp-tradisjonen.
Potensialet for å øke plastkassenes andel er betydelig.
– Her må vi kunne doble og mer enn det, erklærer salgs- og markedssjef Frank Holen, som kan skue til Sverige der plastkasser er langt mer utbredt, og brukes til transport av kjøtt, meierivarer samt frukt og grønt.
Et lite gjennombrudd kom i år da Coops butikker begynte å få frukt og grønt levert i plastkasser, dog ikke NLPs, men kassene til Euro Pool System som NLP samarbeider med.
Overskudd blir til lastbærere
I fjor rodde NLP i land en omsetning på 392,5 millioner, inntekter som stammet fra utleie av lastbærere og kompensasjon for logistikk-kostnader. På bunnlinjen lå det igjen 10,5 millioner som resultat før skatt.
Så langt har NLP investert cirka én milliard i lastbærere.
Trepaller lages ikke lenger i Norge, men kommer over grensen med varetransporten. NLP eier ingen paller av tre, men administrerer dem og får ødelagte paller ut av flyten. Dem blir det en del av. En trepall har normalt en levetid på 12-14 måneder.