Kommentar

Nå skulle det bugnet av norske epler i butikkene, men der ligger de importerte på rekke og rad, fastslår bondelagsleder Bjørn Gimming.

Godt matvalg

Valgresultatet viser oss at mat og matproduksjon har stor betydning for folk. Det ser vi helt tydelig gjennom økt oppslutning for partier som vil ta i bruk hele landet, og som står for et styrket, norsk landbruk.

Publisert Sist oppdatert

Dette viser det samme som vi har sett under koronapandemien. Oppmerksomheten og ønsket om norske produkter i butikk øker, og det samme gjør salget av lokalmat. Forbrukeren vil rett og slett ha mer norsk mat. Dette har skapt et større marked som både bonden og dagligvarehandelen nyter godt av. Og jeg vil takke dere for at dere er flinke til å løfte fram bonden i kampanjer og egne kanaler.

Akkurat nå bugner det av norske landbruksvarer. Det ferske lammet, en klar publikumsfavoritt, kommer inn i butikkene i disse dager. Sammen med ferske norske rotgrønnsaker er det dekket til fest. Her gjelder det bare å få løfte opp og fram alle de gode råvarene. Legg bort de utenlandske grønnsakene og rydd plass til en ordentlig høsttakkefest for den norske bonden. For det er jammen fortjent. Og ikke bare for den norske bonden, men også for forbrukeren!

Dagligvarehandelen og bonden er i et gjensidig avhengighetsforhold. Dere trenger varene vi produserer, og ønsker et godt utvalg av norske varer gjennom hele året. Bonden på sin side trenger å få avsetning for varene sine, en rettmessig andel av salgsprisen og kanaler til å få frem budskapet om hva vi faktisk leverer. For det er ikke småtteri! Under hele pandemien har vi levert til det norske folket. Det er når vi virkelig blir utfordret vi får anledning til å vise hva vi er laget av. Og der har vi sammen med dere levert til gull og vist at vi er en viktig del av beredskapen. Men det er ikke gitt at det skal fortsette sånn.

Statistisk Sentralbyrå la akkurat fram nye tall over antall gårdsbruk som legges ned. Siden 2010 har hvert sjette gårdsbruk blitt lagt ned, og det sier seg selv at vi mister mye verdifullt på veien. Vi trenger disse gårdene for å kunne levere på beredskapen, for å kunne opprettholde et godt fagmiljø og for å kunne være i førersetet. Derfor har vi i landbruket nå lagt fram et felles krav til den nye regjeringen. Der ber vi om at de økte kostnadene bonden har fått i år dekkes i sin helhet basert på det omforente tallgrunnlaget. Vi ber om en investeringspakke for å få med oss mindre og mellomstore bruk videre. Til sist ber vi om en forpliktende opptrappingsplan for å løfte bondens inntekt opp på nivå med andre sammenlignbare grupper. Og her kan også dere bidra ved å løfte fram den norske bondens produkter i butikken.

Det er kanskje ikke selvsagt hvorfor vi vil ha med oss alle disse gårdene videre, men la meg gi dere et eksempel. Klimaendringene påvirker oss allerede, og det er spesielt tydelig når det kommer til matproduksjon. I år ble mange frukttrær i Telemark skadet gjennom en tøff vinter, og risikoen for at butikkene skulle stå uten norske epler til høsten var overhengende. Men det gjorde dere ikke. Når bøndene i Telemark fikk problemer, fikk bøndene i Vestland en strålende eplehøst. Det er fordelen med bønder over hele landet, små og store gårder. På grunn av dette er nå kassevis med norske epler klare for forbruker.

Men så enkelt er det tydeligvis ikke. Akkurat nå, som det skulle bugne av norske epler, ligger de importerte eplene på rekke og rad i butikken. Og jeg blir så utrolig skuffet, for dette er ikke godt nok. Dere kan ikke nøye dere med å kun gi bonden en plass på plakaten som henger utenfor butikken. Løft fram de gode norske eplene og gi dem hedersplassen! Jeg er helt sikker på at det vil gi resultater også på salgstallene deres. Våg å tenke langsiktig, gjøre egne valg og bruk norske råvarer når du kan. Da får du så mye mer på kjøpet.

For nå er det den norske bonden som står på valg, og du som kjøpmann som skal avlegge din stemme. Hvilken retning tar du?

Powered by Labrador CMS