Nyheter

Norge må vise forhandlingsvilj

Norge er et lite land i verden, men selv om vi bare utgjør 0,1 prosent av verdens befolkning, står vi for 1,2 prosent av verdens eksport og 1,1 prosent av importen. Handelen med andre land gjør Norge større - og rikere.

Publisert Sist oppdatert

Handelen har gitt mange nordmenn velstand opp gjennom historien, og internasjonal handel vil være en forutsetning for vår velstand også i tiden fremover. Slik er det også for våre handelspartnere. Alle land tjener på internasjonal handel ved å utnytte sine komparative fortrinn. Forrige globale forhandlingsrunde, som førte til etableringen av Verdens handelsorganisasjon (WTO), har gitt WTOs medlemsland samlet en økonomisk gevinst på 500 milliarder dollar. I Norge har tollreduksjonene på klær alene gitt et prisfall til en verdi av 15 milliarder kroner i perioden 1995-2005. Dette har kommet forbrukerne og hele samfunnet til gode.

Verdien av Norges totale eksport og import av varer og tjenester utgjorde i 2001 hele 75 prosent av den samlede verdiskapingen (BNP) i Norge, mens gjennomsnittet for alle verdens land er omkring 45 prosent. Utenrikshandelen betyr altså mer for Norge enn for de aller fleste andre land. Dette gjør at Norges verdiskaping og velstandsutvikling er svært avhengig av gode rammevilkår for handelen med andre land. Norge er derfor blant de fremste pådriverne for å utvikle et vidtrekkende, bindende internasjonalt regelverk for handel. Norske industrivarer, ikke minst vår fiskeeksport, møter fremdeles betydelige tollbarrierer på mange markeder. Bruk av beskyttelsestiltak og antidumpingsavgifter er et økende problem og undergraver markedsadgangen. Gode internasjonale kjøreregler er derfor spesielt viktige for små land, og Norges langsiktige mål er å få avviklet all toll på industrivarer. Da klinger det dårlig for vår goodwill at vi tviholder på tollbarrierer som neppe tjener noen hensikt. Noen er urimelig høye og noen gjelder produkter som vi ikke produserer selv. Trenger vi toll på 119 kroner pr kilo for biff av storfekjøtt? Og 22,58 kroner pr kilo for puddingpulver? Og 555 prosent toll for kalkun og kylling?

HSH har utarbeidet en oversikt over våre tollbarrierer, og vi ber myndighetene i de avsluttende forhandlingene om ny WTO-avtale om å vise god forhandlingsvilje. Norge har alt å vinne på å få istand en ny WTO-avtale om reduksjon av handelshindringer, i tråd med mandatet i Doha-erklæringen. Det er i år det må skje.

Powered by Labrador CMS