– Gjennom innkjøpssamarbeidet med Rema 1000 får vi også tilgang på flere egne merkevarer, da under navnet Bunnpris. I tillegg regner vi med at vi får forbedret våre betingelser når det gjelder merkevarer fra leverandørindustrien, sier Christian Lykke (til høyre) om avtalen med Ole Robert Reitan og Rema 1000.
Avtalen ble offentliggjort i Trondheim i ettermiddag. – Norgesgruppen var i utgangspunktet førstevalget vårt, men vi nådde ikke frem med våre krav til selvstendighet, sier adm. direktør Christian Lykke i Bunnpris til Handelsbladet FK.
Oppsigelsetiden til Norgesgruppen/ASKO Norge gjør at avtalen med Rema 1000 ikke trer i kraft før 1. januar 2012. Norgesgruppen har også leveringsavtaler og leieavtaler med flere enkeltbutikker, noe som gjør at bruddet kan bli en juridisk nøtt i mange tilfeller, spesielt i Midt-Norge.
– Akkurat dét er ting som vi får ta etterhvert. Vi er innstilt på å følge alle inngåtte avtaler, sier Christian Lykke til Handelsbladet FK.
– Og Rema 1000 blir fortsatt en konkurrent på butikksiden?
– Ja, minst like mye som før. Dette berører overhodet ikke butikksiden. Innkjøp og distribusjon er for oss et nødvendig onde for å nå målet som er god og effektiv butikkdrift. Avtalen med Rema 1000 gjør at vi får bedre betingelser enn vi hadde før, noe som gjør oss mer konkurransedyktige.
– Og målet om en vekst fra 5 til 15 milliarder kroner for Bunnpris står fast?
– Det står fast. Vi vil stå enda bedre rustet til å nå målet. Husk at vi uansett valg måtte hente innkjøp og distribusjon fra en av våre konkurrenter. Men jeg ser jo at valget av Rema 1000 er overraskende, sier Lykke til Handelsbladet FK.
Sannspådd
Handelsbladet FK skrev allerede i juni at Bunnpris sin nye vekststrategi utfordret det tette forholdet til Norgesgruppen. I uken papiravis skriver Handelsbladet FK at det går mot «et snarlig brudd med Norgesgruppen». Samme dag som avisen er klar, kom bruddet.
Bunnpris har i mange år vært den mest lojale kunden til Norgesgruppen, men til slutt ble selvstendighetstanken for sterk hos Christian Lykke og hans kjedeteam. Avskjeden med Bama og etableringen av en egen innkjøpskanal for frukt og grønt var det første ytre tegnet på at det gikk mot et brudd. Storsatsingen med Kløver som Bunnpris sitt eget merke for kjøtt og brød, i full konkurranse md First Price, var et annet tegn. I hemmelighet har Lykke og Reitan forhandlet om et samarbeid på innkjøp og distribusjon. Bunnpris har brukt Norgesgruppens tidligere konserndirektør Knut Faremo som strategisk rådgiver underveis. Som du tidligere har lest i Handelsbladet FK, så arbeider Faremo som rådgiver for flere internasjonale dagligvarekonsern, og i hemmelighet også for Bunnpris. Faremo var også til stede i Trondheim i ettermiddag.
Avtalen satt langt inne
Det er Ole Robert Reitan og Christian Lykke, den nye generasjonen i selskapene, som har ledet an i samtalene. Det nye samarbeidet har sittet langt inne hos Odd Reitan og Trond Lykke, og spesielt tungt var det for Lykke senior å innlede et samarbeid med ladejarlen som har utfordret ham kraftig på hjemmebane. Til tross for at begge har sin base i Trondheim, har de ikke tilhørt samme miljø eller omgangskrets, for å si det forsiktig. Men til slutt ga seniorene etter.
Men helt til siste slutt var det drakamp om detaljene, og ikke minst hvor og hvordan avtalen skulle presenteres. Førstevalget Lade Gård ble i siste liten forkastet, og valget falt på Lykkegården i Trondheim sentrum. Det var et krav fra Lykke-familien.
– Dette er en stor strategisk sak for oss, og det er vi som har valgt partner. Derfor er det ikke unaturlig at det skjer hos oss, sier Christian Lykke til Handelsbladet FK.
– Vil satsingen på Kløver-merket og egen frukt- og grøntdistribusjon fortsette som før?
– Det vil ikke bli berørt av avtalen. Gjennom innkjøpssamarbeidet med Rema 1000 får vi også tilgang på flere egne merkevarer, da under navnet Bunnpris. I tillegg regner vi med at vi får forbedret våre betingelser når det gjelder merkevarer fra leverandørindustrien, selv om vi kommer fra et mye større innkjøpslag i Norgesgruppen. Men sånn er det, i hvert fall, sier Christian Lykke.
Større enn Coop?
Med 210 butikker og fem milliarder kroner i omsetning gir avtalen med Bunnpris et viktig påfyll for Rema 1000 når det gjelder innkjøp og distribusjon. Det kan være med å styrke konkurransekraften, også for Rema 1000. Det er første gang at Reitan slipper andre til i sin lukkede verdikjede. Den nye blokken Rema 1000/Bunnpris ser ut til å bli større enn Coop, og dermed nest størst i dagligvarebransjen. Det har ikke akkurat lagt noen demper på forhandlingsviljen.
– Dette er kjempegøy. Vi tror virkelig dette skal gi en vinn-situasjon for både Bunnpris, Rema 1000 og kundene våre, sier Ole Robert Reitan i forbindelse med den nye avtalen.
– Bunnpris og Rema 1000 har vært arge konkurrenter gjennom flere tiår og er to av Trondheims største selskaper, så dette er jeg veldig stolt av at vi har fått til, sier Reitan.
Ifølge siste Nielsen-måling har Bunnpris en markedsandel på 3,7 prosent, noe som gjør at blokken Rema 1000/Bunnpris vil nærmere seg en markedsandel på 25 prosent.
Konkurransetilsynet
Konkurransetilsynet må godkjenne avtalen, men det er ikke ventet vesentlige innsigelser utover noen lokale områder der den nye konstellasjonen kan få for mye makt. Avtalen gjør at innkjøp og distribusjon blir flyttet fra markedsleder Norgesgruppen og til en av de mindre utfordrerne i dagligvaremarkedet. Det er trolig noe som er spiselig for Konkurransetilsynet.
Les også: Leiro beklager Bunnpris-bruddet
– Gjennom innkjøpssamarbeidet med Rema 1000 får vi også tilgang på flere egne merkevarer, da under navnet Bunnpris. I tillegg regner vi med at vi får forbedret våre betingelser når det gjelder merkevarer fra leverandørindustrien, sier Christian Lykke (til høyre) om avtalen med Ole Robert Reitan og Rema 1000.