Nå kuttes gebyrene til Rema, Norgesgruppen og Coop til 4,9 milliarder kroner i prisjegersaken, melder Konkurransetilsynet.
Nå kuttes gebyrene til Rema, Norgesgruppen og Coop til 4,9 milliarder kroner i prisjegersaken, melder Konkurransetilsynet.

Konkurransetilsynet: Varsler kutt i gebyrer til dagligvareaktørene i prisjegersaken

I 2020 varslet Konkurransetilsynet 21 milliarder kroner i gebyrer til Rema, Norgesgruppen og Coop i prisjegersaken. Nå kuttes gebyrene til 4,9 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Gebyrene skal ned blant annet fordi saken ikke lenger ses på som en såkalt formålsovertredelse av konkurranseloven. Det vil si at det skulle finnes avtaler mellom kjedene som har som formål å begrense konkurransen.

– Samtidig fortsetter vurderingen av samarbeidets mulige konkurransebegrensende virkninger. Størrelsen på de varslede gebyrene viser sakens alvor, og arbeidet har høyeste prioritet i tilsynet, sier konkurransedirektør Tina Søreide i en pressemelding.

I desember 2020 varslet Konkurransetilsynet at de ville ilegge de tre store dagligvareaktørene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 gebyrer på til sammen 21 milliarder kroner på grunn av mistanke om at partenes avtale om å gi tilgang for konkurrentenes prisjegere kunne utgjøre ulovlig samarbeid.

Det kom etter at de gjennomførte en razzia hos aktørene i 2018.

Fortsatt milliardgebyr

Norgesgruppen fikk gebyrvarsel på 8,8 milliarder kroner, Coop Norge et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 et gebyr på 7,4 milliarder kroner, til sammen 21 milliarder kroner.

Grunnen var at Konkurransetilsynet mente at samarbeidet kunne ha både «konkurransebegrensende formål» og «konkurransebegrensende virkninger» i strid med konkurranseloven. I januar kom beskjeden om at det førstnevnte ikke lenger var aktuelt for Konkurransetilsynet å etterforske.

Nå varsler tilsynet altså at gebyrene kuttes kraftig. Coop er varslet et gebyr på om lag 1,3 milliarder kroner, Norgesgruppen et gebyr på 2,3 milliarder kroner, og Rema et gebyr på 1,3 milliarder kroner.

Kjedene totalt uenige

De tre aktørene er oppgitt over Konkurransetilsynet. De mener prisjegerne har ført til større konkurranse mellom kjedene, ikke mindre.

– Nå har dette holdt på i seks år allerede, og vi håper ikke dette skal fortsette i like mange år fremover. Det er ikke med på å gjøre maten billigere for folk, sier næringspolitisk leder Kårstein Løvaas for Reitan Retail til NTB.

Han påpeker at prissjekk hos konkurrenter har foregått siden torghandelens tid. Nå skal Reitan Retail skrive et grundig svar til Konkurransetilsynet.

– De tar feil

Norgesgruppen er også overrasket over at ikke hele saken er lagt bort.

– Konkurransetilsynet tar feil, skriver konserndirektør for kommunikasjon Stein Rømmerud i Norgesgruppen til Dagens Næringsliv.

– Prisjegerne har ført til bedre konkurranse og lavere priser. Bransjenormen har vært offentlig kjent, og Konkurransetilsynet har vært orientert hele veien. De har heller ikke fortalt oss hva vi skal slutte med, sier han.

Coop stiller seg fullstendig uforstående til påstandene fra Konkurransetilsynet om brudd på konkurransereglene.

– Dette inkluderer det nye og foreløpige tilleggsvarselet om et gebyr på 1,3 milliarder kroner, sier direktør for politikk og myndighetskontakt Ingvill Størksen i Coop Norge ifølge DN.

De tre dagligvarekjedene har tidligere varslet at de vil ta saken helt til Høyesterett om nødvendig.

Powered by Labrador CMS