Restaurant

India er verdens nest største teprodusent, etter Kina. Her er teplukkere i provinsen Assam.

Te er mye mer enn Earl Grey

90 % av teen som selges er i poser, resten i løs vekt. I serveringsbransjen i Norge går det enda mer i posete, cirka 95 %.

Publisert Sist oppdatert

­Det finnes to hovedtyper tebusker; Camellia sinensis som kommer fra Kina, og Camellia assamica fra India. Bladene på Camellia sinensis er mindre og tynnere enn assamica-bladene. Camellia-busken er grønn hele året og har små, hvite blomster. Fra Camellia Sinensis kan man få tre typer te: Sort te, grønn te og oolong te. Te kan høstes flere ganger i året og teplukkerne velger nye skudd, somregel de to første bladene og en knopp. Te som høstes i april og mai regnes som den beste når det gjelder de fleste typer te. Først må teen tørkes i ca. ett døgn. Sort te ”gjæres” i 26 grader for å få frem farven, aromaen og smaken. Deretter blir den ”brent”, det vi si kjørt gjennom en varm luftstrøm, slik at den får sort farve. Deretter er teen klar for auksjon og eksport.

De største te-eksporterende landene er Kina, Kenya, Sri Lanka og India. Hver uke holdes store teauksjoner i bl.a. Calcutta, Mombasa, Colombo og Jakarta. Før hver auksjon sender meglere prøver på te som skal auksjoneres til potensielle kjøpere rundt om i verden. Ett døgn etter plukking er teen klar for shipping. Transporten med skip fra India og Kina til Europa tar ca. fem uker, mens det tar rundt tre uker fra Sri Lanka.

Earl Grey er den mestselgende tetypen både i Norge og i resten av verden. Bergamottoljen gjør Earl Grey noe spesiell og den er ikke alles ”cup of tea”. Klassiske tetyper er for eksempel Darjeeling, som kommer fra foten av Himalaya og Assam, også fra India. Grønn te har fått et stort oppsving i de senere år på grunn av dens antioksidanter, som er bra for immunforsvaret. Te, ikke minst grønn te, passer også godt som digestiv og oppkvikker, etter middag.

En billig fornøyelse

I tidligere tider var te luksus og kun forbeholdt de aller rikeste i Europa, nå koster en kopp kun noen få ti-ører. Når man tenker på at dette er håndplukkede varer som kommer fra den andre siden av jordkloden og som i tillegg har en meget positiv helseeffekt, er te fortsatt en svært billig fornøyelse. Te har mye til felles med vin, men i motsetning til vindrikkere, aksepterer ikke te-drikkerne at teen forandrer smak fra ett år til det neste. Smaken på teen avhenger bl.a. av jordsmonn og klima, slik som for vin, og for å oppnå jevn kvalitet må teen blandes.

Powered by Labrador CMS