Nyheter

Først med E85

Miljøvennlig, tynget ned av avgifter - og åpnet av miljøvernministeren samme dag som regjeringen fikk så hatten passer av oljeselskapene. Bioetanol, E85, er på plass i Norge. Men bio-pionér Statoil vil aller helst ha biodrivstoff blandet inn i vanlig bensin.

Publisert Sist oppdatert

I januar i fjor fortalte Statoil til Handelsbladet FK hvordan kjeden ikke hadde noen planer om alternativt drivstoff, bortsett fra hydrogen-pumpen som planlegges på Forus. Mindre enn halvannet år senere åpnet selskapet Norges første pumpe med bioetanol, E85, på Storo i Oslo.

BLANDER I BENSINEN

Drivstoffet består av 85 prosent bioetanol og 15 prosent bensin. Foreløpig er det bare et fåtall biler i Norge, såkalte FleksiFuel-biler, som kan bruke E85. Men Statoil har tro på flere slike biler nå som drivstoffet er tilgjengelig.

BLANDER I BENSINEN

- Dette er en merkedag. Statoil har over flere år arbeidet med ulike løsninger for biodrivstoff, og vi er stolte over å være det første oljeselskapet med bioetanol-bensin i Norge, sier administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Detaljhandel.

Han understreker at Statoil vil vurdere erfaringene fra Storo før selskapet avgjør videre satsing på biodrivstoffet. Dessuten er det ikke E85 som vil gi de største miljøgevinstene, tror Rinde:

- Det er positivt at myndighetene legger forholdene bedre til rette for biodrivstoff i Norge. Men vi tror at den beste løsningen er lav innblanding i bensin og diesel. Da kan biodrivstoffet brukes i eksisterende bilpark. Vi tror det vil ta tid og kreve spesielle virkemidler for å oppnå volum på E85, sier han.

Statoil har innført slik bensin, Bio5 med fem prosent innblandet bioetanol, i Danmark. Men i Norge kan det bli verre å få til med det første. Så lenge regjeringen tar bensinavgift på blandingsdrivstoffet, blir det for dyrt, mener konstituert generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt.

FREMDELES BENSINAVGIFT

Miljøvernminister Helen Bjørnøy åpnet Statoils E85-pumpe. Men samme dag fikk

regjeringen klar beskjed av Nøstvik: Litt avgiftsfritak er ikke nok. I revidert nasjonalbudsjett fikk bioetanol avgiftsfritak når etanol er hovedbestanddel i drivstoffet, slik som i E85. Fra nyttår blir det også avgiftsfritak etter etanol-andelen når det blanders etanol i vanlig bensin. Det er CO2-avgiften på 79 øre literen som forsvinner. Med fem prosent bioetanol, vil det bety at bensinen blir fire øre billigere. Men bioetanol koster to kroner literen mer i innkjøp, understreker NP-sjefen.

- Regjeringens satsing på biodrivstoff omfatter i realiteten maks ti personbiler i Norge. Dersom regjeringen skal nå sitt målet om to prosent volumandel av biodrivstoff, må disse bilene kjøre 1000 ganger hver rundt kloden. Med et så lite salgsvolum vil selskapene neppe investere flere titalls millioner i nye tankanlegg, sier Inger-Lise M. Nøstvik. Nesten fem kroner Avgiften på bensin består av en CO2-avgift på 79 øre literen og en bensinavgift på 4,10 kroner. Bioetanol kan utvinnes fra blant annet trevirke, sukker, mais eller avfall fra vinproduksjon. Bioetanol som drivstoff bidrar til å redusere CO2-utslippene fra transportsektoren. Sverige gir fritak for alle avgifter på bioetanol innblandet i bensin, uansett mengde. Hadde Norge gjort det samme, ville det vært lønnsomt for oljeselskapene å introdusere bioetanol. (Kilde: Norsk Petroleumsinstitutt)

Statoil tenker nytt

- I 1980 prøvde daværende Norol å blande inn metanol i bildrivstoffet. - I 1985 lanserte Statoil, som det første selskapet i Norge, blyfri 95-oktan bensin. - I 1993 var selskapet først med å fjerne alt blyet fra bensinen. - I 2001 lanserte Statoil lavsvovel-diesel fra egne pumper. - I august åpner Statoil landets første hydrogen-stasjon på Forus.

Powered by Labrador CMS